Suru ja kriisit

Joskus elämä satuttaa: erilaiset tilanteet, kuten kuolema, oma tai läheisen sairastuminen, vammautuminen, työttömäksi jääminen, rikoksen uhriksi joutuminen tai onnettomuuden kohtaaminen voivat järkyttää mieltä ja kriisiyttää elämäntilanteen.

Seurakunnan työntekijät ovat sinua varten, kun haluat keskustella tapahtuneesta ja etsiä selviytymiskeinoja. Käytettävissäsi ovat diakoniatyöntekijät ja papit, joiden kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia, maksuttomia ja kaikille Järvenpään alueen asukkaille tarkoitettuja.

Palveleva puhelin ja palveleva netti antavat keskusteluapua kaikissa elämäntilanteissa ja kysymyksissä, myös surun kohdatessa. Palvelevan puhelimen ja palvelevan netin tarkemmat tiedot löydät sivulta www.kirkonkeskusteluapua.fi

Sururyhmät

Seurakunta järjestää läheisensä menettäneille vertaisryhmiä, sururyhmiä. Näissä pienryhmissä on mahdollisuus käsitellä kuolemaa ja menetystä keskustellen, kysellen ja omia tunteita ilmaisten.

Uudet ryhmät alkavat keväisin ja syksyisin, ovat määräaikaisia ja kokoontuvat noin seitsemän kertaa. Ryhmiä ohjaavat papit ja diakoniatyöntekijät.

Kevään sururyhmä on jo aloittanut. Seuraavan sururyhmän alkamisesta ilmoitetaan mm. tällä palstalla.

Yhdessä Keravan ja Tuusulan seurakuntien kanssa järjestetään kerran vuodessa sururyhmät lapsensa menettäneille ja itsemurhan tehneiden omaisille, mistä ilmoitetaan erikseen.

Sururyhmä itsemurhan tehneiden omaisille

Ryhmä kokoontuu maanantai-iltoina 10.9.-15.10.2018 Järvenpään seurakuntatalolla.

Ryhmässä keskustellaan läheisen kuolemaan ja suruun liittyvistä asioista ja tunteista.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut maalis-toukokuussa ja elokuussa:

Mirka Rotola-Pukkila
mirka.rotola-pukkila@evl.fi

Heli Seppänen
heli.seppanen@evl.fi

Rukoushetki surussa

Rukoushetki surussa toimitetaan omaisen kuoltua: kun kuolinviesti on vastaanotettu ja jätetään jäähyväisiä vainajalle sairaalan kappelissa tai kotona. Rukoushetki voidaan toimittaa myöhemminkin sanomakellojen soidessa tai omaisen haudalla.

Rukoushetki vietetään omaisten kesken. Kaava löytyy virsikirjan lopussa olevasta liitteestä. Seurakunnan työntekijää voi myös pyytää toimittamaan rukoushetken. Ota yhteys kirkkoherranvirastoon.

Sairaan luona käynti

Seurakunnan pappia tai diakoniatyöntekijää on mahdollisuus pyytää vierailemaan sairaan luona joko kotona tai laitoksessa. Vierailua toivova voi ottaa yhteyttä kirkkoherranvirastoon tai diakoniatoimistoon. Käyntiin liittyy usein keskustelu, rippi ja papin jakama ehtoollinen. Muukin henkilö kuin pappi voi ottaa vastaan ripin ja rukoilla sairaan puolesta.

Rippi, rukous sairaan puolesta ja rukous kuolevan puolesta löytyvät virsikirjan lopussa olevasta liitteestä.

Kuuden oksa sateella
Kirkon kuvapankki/Sanna Krook