Vapaaehtoinen mukana elämässä

Vapaaehtoisen apu ja tuki voi olla jatkuvaa tai kertaluontoista. Vapaaehtoinen voi esimerkiksi olla mukanasi arjen askareissa tai seurana ulkoillessa.

Vapaaehtoisena toimiminen puolestaan sopii kaikille auttamisesta kiinnostuneille, mielekästä tekemistä kaipaaville tai niille, jotka ehkä vielä etsivät omaa paikkaansa seurakunnan toiminnassa. Tärkeintä on yhdessä oleminen ja yhdessä toimiminen. Vapaaehtoistoiminnassa voit kokea yhdessä tekemisen iloa ja saada elämyksiä.

Arjen ihmeitä

Arjen ihmeitä toimii kohtauspaikkana avun tarvitsijoille ja apua tarjoaville.
Palvelussa voit ilmoittautua avoinna oleviin, keskenään hyvinkin erilaisiin vapaaehtoistehtäviin.

Avoimet vapaaehtoistehtävät ovat palvelussa vapaasti katsottavissa. Vapaaehtoisiksi haluavat rekisteröityvät Arjen ihmeitä -sivustolle, jossa he pääsevät ilmoittamaan kiinnostuksensa avoinna oleviin vapaaehtoistehtäviin. Uudet vapaaehtoiset haastatellaan ennen tehtävän vastaanottamista ja heidän kanssaan allekirjoitetaan vapaaehtoistoimijan sopimus. Jokaiseen tehtävään annetaan selkeät ohjeet ja perehdytys.

Arjen ihmeitä -verkkopalvelu

Lähimmäispalvelu

Vapaaehtoiset auttavat omilla taidoillaan lähimmäisiä erilaisissa tilanteissa, joko kertaluonteisesti tai sovittuna ajanjaksona. Tule lähimmäiseksi apua tarvitseville, kotona, perheissä tai laitoksissa.

Tiedustelut diakoniatyöntekijä  Keijo Ruuskanen, p. 050 435 9328 tai keijo.ruuskanen@evl.fi.

Diakonian vapaaehtoisille järjestetään vertaistapaamisia.

Palvelevaan puhelimeen tarvitaan päivystäjiä

Yksinäisen ihmisen ainoa kontakti saattaa olla soitto kirkon Palvelevan puhelimen päivystäjälle. Päivystäjä on se joku, jolle voi puhua ja joka kuuntelee. Puhelussa sekä soittaja että vastaaja toimivat nimettöminä.

"En ole kolmeen päivään puhunut kenenkään kanssa."

- Päivystäjälle voi soittaa erilaisissa elämäntilanteissa, kun tarvitsee kuuntelijan tai kun ei voi puhua mieltä painavista asioista edes läheisille tai ystäville. Usein huolet liittyvät yksinäisyyteen, sairauteen, mielenterveyshaasteisiin tai huoleen läheisistä.

Järvenpäässä, Keravalla ja Tuusulassa toimii noin 40 vapaaehtoista Palvelevan puhelimen päivystäjää. Yhden illan aikana saattaa tulla yhteensä jopa 150 puhelua. Tähän tarpeeseen tarvitaan lisää päivystäjiä, joita seurakunnat tavoittelevat tammikuussa 2018 alkavan koulutuksen kautta.

Vapaaehtoiseksi päivystäjäksi sopii henkilö, jolla on halua, kykyä ja aikaa kohdata ahdinkotilanteessa olevia ihmisiä. Usein päivystäjäksi ryhtyvä on itse saanut apua ja haluaa siksi auttaa muita.

-   Auttamisen ammattilainen ei tarvitse olla, riittää oman elämän- tai työkokemuksen kautta kertynyt valmius ihmisen kuuntelemiseen. Tietysti pitää myös olla malttia kuunnella, sanoo Minna Kotajärvi, joka on Palvelevan puhelimen vastuuhenkilö Järvenpään seurakunnassa.

Päivystäjällä on kerran kuussa kolmen tunnin päivystysvuoro ja ryhmätyönohjaus. Tarjolla on myös koulutusta.

-  Päivystäjän tehtävä on mielekäs vaikkakin vaativa vapaaehtoistyön muoto. Kuukausittain kokoontuvassa työnohjausryhmässä päivystäjä saa tehtäväänsä vertaistukea ja vinkkejä sekä voi löytää oman paikkansa seurakunnassa, Kotajärvi kannustaa.

"Kiitos, kun kuuntelit. Aivan kuin joku olisi puhaltanut hellästi kipeään haavaan"

Päivystävän puhelimen päivystäjien koulutus alkaa tammikuussa 2018. Lisätiedot ja ilmoittautumiset 30.11. mennessä Minna Kotajärvi, p. 040 729 3807, minna.kotajarvi@evl.fi.

============

Lainaukset Palvelemaan puhelimeen tulleista puheluista.

Kirkon kuvapankki/Vilja Tamminen

Tule mukaan vapaaehtoistyöhön

Järvenpään seurakunnan kirpputori on toiminut  vuodesta 1988 alkaen. Toiminnassa on mukana noin 60 vapaaehtoista myyjinä, lajittelijoina ja autonkuljettajina.

Lisätietoja kirpputoritoiminnasta ja vapaaehtoistyöstä antaa
diakoni Seija Heiskanen, p. 050 434 4822.

Kirpputoripalaverit ovat
ma 3.9.   klo 10 Kirkonkulman salissa