Rahmaninov: Vigilia op. 37

su 4.3. kello 18.00

Järvenpään kirkko

Kevään merkkitapaus! Musiikkitalon kuoro: Sergei Rahmaninovin Vigilia op. 37

Musiikkitalon kuoro, johtaa Nils Schweckendieck
Liput 15 € ovelta.

Luvassa on harvinaislaatuinen ja hieno konsertti. Esiintymässä on maineikas Musiikkitalon kuoro johtajanaan kuoronjohdon professori Nils Schweckendiek. Ohjelmassa on Sergei Rahmaninovin Vigilia, joka on yksi upeimmista a cappella kuorolle kirjoitetuista mestariteoksista.

Teos liittyy Venäjän historian suureen murrosvaiheeseen. Vankasti Venäjän ortodoksisen kirkon perinteisiin juurtuva teos syntyi vain kahdessa viikossa alkuvuodesta 1915. Ajankohtansa perusteella sen voi nähdä sekä sotavuosien isänmaallisena eleenä että hengellisyyden viestinä vastakohdaksi sodan barbaarisuudelle. Kantaesitys oli 10. maaliskuuta 1915. Konsertin tuotto luovutettiin sodan uhrien auttamiseen.

Teosta on esitetty lähes yksinomaan konserttikäytössä kiitetyn kantaesityksensä jälkeen mm. siitä syystä, että Rahmaninovin musiikki on erittäin haastavaa ja tavanomaiselle kirkkokuorolle kohtuuttoman vaativaa: sen monipuoliset tekstuurit jakautuvat jopa 11 ääneen ja harmoniat risteilevät värikkäästi.

Rahmaninovin mestariteos on nähtävä pitkän perinteen viimeisenä ja suurimpana huipentumana, jonka jälkeen koko perinne katosi peruuttamattomasti historian hämärään. Rahmaninov itse, kaikessa itsekriittisyydessäänkin, piti teosta erityisen onnistuneena. Hän toivoi, että sen viides osa ("Herra, nyt sinä annat palvelijasi rauhassa lähteä") - hänen oma suosikkinsa - laulettaisiin hänen hautajaisissaan.


Katso myös

ti 7.8. klo 20.00

Järvenpään kirkko

Kesäillan konsertti

Musiikkia kesäiltaan
ti 14.8. klo 20.00

Järvenpään kirkko

Kesäillan konsertti

Musiikkia kesäiltaan
ti 21.8. klo 20.00

Järvenpään kirkko

Kesäillan konsertti

Musiikkia kesäiltaan