Kesäillan konsertti

Kesäillan konsertti Järvenpään kirkko

Rautavaaran Vigilia soi kesäillassa.

Helsingin kamarikuoro, johtajanaan Nils Scweckendiek, esittää Einojuhani Rautavaaran Vigilian. Solisteina ovat basso Tuukka Haapaniemi ja tenori Niall Chorell. Teos oli alun perin Helsingin Juhlaviikkojen ja Suomen ortodoksisen kirkon yhteistilaus vuodeksi 1971. Vigilian esitettiin jumalanpalveluksena Uspenskin katedraalissa ensimmäisen kerran vuonna 1971 ja uudelleen 1972.

Vigilian syntymiseen vaikutti syvästi Einojuhani Rautavaaran ilmestyksenomainen lapsuudenelämys, käynti Valamon saariluostarissa keskellä Laatokkaa juuri ennen talvisotaa vuonna 1939. Tämän jälkeen Valamo ei enää kuulunut Suomeen.

Vigilia tarkoittaa valvomista tai yövartiota. Alun perin vigilia on ollut kokoöinen jumalanpalvelus. Vigiliassa on kolme osaa: ehtoopalvelus, aamupalvelus ja 1. ensimmäinen hetki.

Viime keväänä Järvenpään kirkossa esitetty Sergei Rahmaninovin Vigilia sisältää vain vigilia-palveluksen kiinteitä veisuja. Rautavaaran Vigilia on täysin erilainen: alun perin ektenioita eli lyhyistä anomuksista koostuvia rukoussarjoja, ja papiston osuuksia myöten se on täysin läpisävelletty kokonaisuus tietyn päivän muiston mukaan. Myöhemmin säveltäjä itse muokkasi laajasta materiaalista konserttiversion, joka on musiikillisesti taidokas kokonaisuus, mutta josta puuttuu teologisesta näkökulmasta ajatellen joitakin keskeisiä vigilian tekstejä.

Kesäillan konsertti Järvenpään kirkossa ti 21.8.2018 klo 20

Rautavaara; Vigilia,
Helsingin kamarikuoro, joht. Nils Schweckendiek
Tuukka Haapaniemi, basso
Niall Chorell, tenori

Vapaa pääsy, ohjelma 10 €.

Haarajoen kerhohuone

Haarajoen kuoro

Haarajoen kuoro harjoittelee tiistai-iltaisin.

Elävän veden kappeli

Urkuvartti

Tule kuuntelemaan urkumusiikkia Elävän veden kappeliin!

Järvenpään kirkko

Kuorokonsertti