Vieraita Unkarin ystävyysseurakunnasta

5.8.2018 01.03

Kirkkovenesoutu on ollut osa vierailuohjelmaa. Kuvassa unkarilaisten joukkue. Kuva: Jaakko Harjuvaara.

On taas se aika, kun Vácin seurakuntalaiset pakkaavat matkalaukkunsa ja suuntavat kohti ystävyysseurakuntaansa Järvenpäätä, joka on ollut mieluisa vierailukohde unkarilaisille jo usean vuosikymmenen vuoden ajan.

Kolmekymmentähenkinen matkaseurue saapuu Järvenpään seurakuntatalolle tiistaina 7. elokuuta kirkkoherra János Detren johdolla. Matkaa taitetaan Suomessa tiistaista sunnuntaihin, majoittuminen hoituu järvenpääläisissä kodeissa.

Unkarilaisten matkaohjelma on aikaisempien vuosien tapaan tiivis. Järvenpäässä tutustutaan muun muassa Valmetin Järvenpään yksikön toimintaan. Kaupungintalolla seurue käy tervehtimässä kaupunginjohtaja Olli Naukkarista, joka vieraili Vácissa heinäkuussa.

Järvenpäästä käsin unkarilaiset tekevät päivämatkoja lähiseuduille, kuten Järvenpään seurakunnan leirikeskukseen, Leiriniemeen. Helsingissä tutustutaan Temppeliaukion kirkkoon sekä muihin suosittuihin turistikohteisiin. Tämän ystävyysmatkan uutuuskohteiksi ovat valikoituneet kauniit kesäkaupungit, Loviisa ja Hamina. Edellisvuoden tapaan vieraillaan Tuusulassa sekä tietysti myös kirkkoveneillään Tuusulanjärvellä.

- Kirkkoveneily on jo toisen kerran, tällä kertaa se on ilman "maaottelua", joka oli neljä vuotta sitten, kertoo vierailun isäntänä toimiva kirkkoherra Vesa Koivisto leikkimielistä kisaa iloisesti muistellen.

Ennen kotiinpaluutaan unkarilaiset osallistuvat Järvenpään kirkon sunnuntaimessuun, jossa saarnaa kirkkoherra János Detre.

Matkan päätyttyä aloitetaan taas uuden matkan suunnittelu.  Ensi vuonna on järvenpääläisten vuoro vierailla Tonavan rannoilla, Budapestin kupeessa. Vuorovierailut lujittavat ystävyyttä.

- Vácin evankelisen seurakunnan kanssa on pitkät ja lämpimät ystävyyssuhteet jotka perustuvat molempien seurakuntien seurakuntalaisten ystävyyteen, Koivisto kuvailee.

Kesäillan konsertti tiistaina 7.8. klo 20 Järvenpään kirkossa. Pianoduo Ursula von Leber ja Christian Erbslöh. Vácin ystävyysseurakuntalaiset mukana

Messu Järvenpään kirkossa sunnuntaina 12.8. klo 10. Messun toteuttavat Vesa Koivisto, János Detre, Toni Hintsala ja Anne Viljamaa yhdessä seurakuntalaisten kanssa. Mukana vieraita Unkarista, Vácin ystävyysseurakunnasta. Messun jälkeen kirkkokahveilla János Detren esitelmä Suomen ja Unkarin ystävyyssuhteiden kehittymisestä.

Kuva: Kirkkovenesoutu on ollut osa vierailuohjelmaa. Kuvassa unkarilaisten joukkue Tuusulanjärvellä (kuvaaja: Jaakko Harjuvaara 24.8.2014).