Tuusulanjärven pyhiinvaelluksella Fransiscus Assisilaisen hengessä

15.8.2018 08.52

Tuusulanjärven maisemia.

Pieni pyhiinvaellus kiertää Tuusulanjärveä Fransiscus Assisilaisen hengessä. Kahdenkymmenenviiden kilometrin matka taittuu verkkaiseen tahtiin, luonnosta nauttien.

Idea pyhiinvaellukseen tuli Terttu Luolakarilta. Hän haaveili pitkään Espanjaan lähdöstä, Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitille.

- Aina on tullut esteitä, joiden vuoksi en ole sinne päässyt. Sitten aloin ajatella, että miksi pitäisikään lähteä niin kauas, kun meillä on Tuusulanjärven ympäristössä erittäin kauniit maisemat ja reitti on muutenkin varsinainen kulttuurin kehto, Terttu kertoo.

Mukaan ideaa toteuttamaan lähti pastori Katri Kuusikallio, joka on käynyt vaeltamassa Espanjassa, Italiassa ja Suomessa Hämeen härkätien.

- Pyhiinvaelluksella kävelemme yhdessä ja pysähdymme matkan varrella aika usein juomaan ja kuuntelemaan mietiskelytekstejä. Kävelemme Paijalan hautausmaan läpi ja käymme Tuusulan kirkossa. Kävelymme ei ole urheilusuoritus, vaan irtiotto arjesta, rauhallista itsensä kuuntelemista ja luonnonläheisyyden kokemista sekä aistein että mielen maisemissa.

Pyhiinvaellusta on sanottu ”jalkojen rukoukseksi”. Mietiskelytekstit tulevat Fransiscus Assisilaisen ajattelusta. Fransiscus Assisilainen eli Italiassa 1181-1226. Fransiscuksen suhdetta luontoon kuvaavat legendat, joiden mukaan hän saarnasi linnuille, kesytti suden ja teki joulukuvaelman oikeilla eläimillä.

- Hän inspiroi monia edelleen, myös minua. Hänen luonnonläheisyytensä ja kutsunsa elämän yksinkertaistamiseen, kertoo Katri Kuusikallio.

- Fransiscus itse oli rikkaasta perheestä, mutta hän valitsi elämän köyhyydessä ja vapaaehtoistyön. Nykyaikana ei tarvitse luopua kaikesta, mutta matkan aikana voi pohtia, mistä tavarasta ja turhasta voisi luopua ja mihin elämässä kannattaisi keskittyä.

Tuusulanjärven pyhiinvaellus vaelletaan sunnuntaina 26.8. kello 11.30. Lähtö Järvenpään kirkon pääovelta, Kirkkotie 1.

Matka kävellään rauhalliseen tahtiin, pysähdellen rukoushetkiin ja evästauoille. Mukaan omat eväät ja juomat sekä säänmukaiset varusteet.

Tiedustelut:
Katri Kuusikallio 040 681 2013.
Ilmoittautuminen: pauliina.nurminen@evl.fi tai p. 050 577 4450.