Nuorten ääni kuuluviin seurakuntavaaleissa.

18.11.2018 07.25

Pinja ja Nooa äänestävät ensimmäistä kertaa seurakuntavaaleissa. Pinja ja Nooa äänestävät ensimmäistä kertaa seurakuntavaaleissa.

Seurakuntavaaleissa jo 16-vuotiaalla on äänioikeus. Pinja Korhonen (17) ja Nooa Ketomaa (16) aikovat käyttää äänioikeuttaan seurakuntavaaleissa nyt ensimmäisen kerran.

- On tosi tärkeää äänestää ja päästä ilmaisemaan mielipiteensä. Nyt on mahdollisuus omalta osaltaan vaikuttaa seurakunnan sekä kirkon suuntaan ja asioihin, perustelee Pinja äänestysaikeitaan.

Pinjan ensimmäinen äänestyskokemus oli Järvenpään nuorisovaltuuston vaaleissa. Nooa ei ole vielä äänestänyt missään vaaleissa.

- Tuntuu mukavalta, kun tulee lisää vastuuta ja uusia oikeuksia. On kiva päästä vaikuttamaan seurakunnan asioihin, iloitsee Nooa.

Molemmat nuoret aikovat äänestää Järvenpään seurakuntatalolla varsinaisena vaalipäivänä eli sunnuntaina 18. marraskuuta. Pinja tuntee Järvenpään seurakunnan 93:n ehdokkaan joukosta kaksi. Nooalle tuttuja kasvoja on jonkin verran enemmän.

Pinja ja Nooa ovat huomanneet, että seurakuntavaalit.fi -verkkosivuilta löytyy vaalikone helpottamaan oman ehdokkaan valintaa.

- Haluan äänestää sellaista ehdokasta, joka ottaa nuoret huomioon, on valmis uudistamaan kirkkoa ja seurakuntaa sekä suhtautuu tehtäväänsä avoimin mielin. Mitään ääripään tyyppejä en kuitenkaan äänestä, toteaa Pinja. Nooa nyökkäilee samoin ajatuksin vieressä.

Nuorten ääni pitää kuuluu kirkossa.
- Kirkon näkemykset ja käsitykset muuttuvat hitaasti. Jos nuoret oikeasti tajuaisivat äänestämällä vaikuttamisen mahdollisuudet ja lähtisivät joukolla äänestämään, monenlaisia mukavia muutoksia alkaisi tapahtua, Pinja arvelee.

Pinja ja Nooa ovat olleet mukana seurakunnan nuorten viikoittaisessa isostoiminnassa. Lisäksi Piia on mukana ohjaamassa varhaisnuorten kerhoa Järvenpään Jampan alueella. Nooalla taas on kokemuksia pyhäkoulun ohjaamisesta kirkolla.

- Minulle seurakunnan toiminnassa on tärkeää, että koetaan asioita yhdessä. Toiminnassa saa tuoda omia ajatuksiaan ja erilaisiakin mielipiteitään esille. Saa kokea olevasi hyväksytty ja rakastettu. Uskoa tai sen määrääkään ei kysellä. Saa vain olla ja tulla sellaisena kuin on, Nooa toteaa.

- Ydinkohtana seurakunnan toiminnassa on silti koko ajan se, että Jumalalle jokainen ihminen on rakastettu ja arvokas, uskoipa sitten tai ei, Pinja kiteyttää.

- Vaikka maailmassa monet asiat näyttävät aika synkiltä, monet ovat saaneet iloa ja toivoa elämään seurakunnasta. Olisi ihan mahtavaa, jos useammat nuoret löytäisivät tiensä mukaan seurakunnan nuorten toimintaan.

Seuraavat seurakuntavaalit järjestetään vuonna 2022.  Ovatko Piia ja Nooa silloin mukana ehdokaslistalla? Kummastakaan ajatus ei tunnu mahdottomalta.

- Pitäisi kuitenkin perehtyä, mitä kaikkea kirkkovaltuutetut tekevät käytännössä ja millaista vaikuttaminen seurakunnassa sekä kirkon sisällä on, molemmat nuoret pohtivat.

Seurakuntavaalit esillä nuorten toiminnassa

James Cox
kasvatuksen työalajohtaja, Järvenpään seurakunta:

- Järvenpään seurakunnassa seurakuntavaalit ovat olleet esillä nuorten tapahtumissa ja erityisesti isostoiminnassa. Äänestysikäisten nuorten kanssa oli työpaja, jossa kaikki saivat pohtia ja ideoida vaaliteemaa "Minun kirkkoni".

- Vaalit ovat olleet esillä nuorten toiminnassamme, myös alle 16-vuotiaille, vaikka äänioikeutta heillä ei vielä olekaan. Tietoisuus vaikuttamisen mahdollisuuksista on nuorille tärkeää. Oleellista on pitää esillä sitä, että nuorilla on ja on oltava mahdollisuuksia vaikuttaa. Vaaleissa, mutta myös muutenkin.