Kirkkaassa pakkassäässä Kirkonmäelle oli kerääntynyt eilen keskiviikkona runsaasti väkeä seuraamaan perinteistä itsenäisyyspäivän lipunnostoa. Lipunnosto alkoi kello 9.30 ja sinivalkoinen lippu nousi salkoon partiolippukuntien Kiehiset ja Metsänkävijät toimesta. Nuorten kuoro lauloi Siniristilippumme-laulun, johon yleisö sai liittyä mukaan. Kansanedustaja ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eemeli Peltonen piti puheen, jossa muistettiin erityisesti veteraaneja ja heidän valtavaa uhraustaan maamme itsenäisyyden puolesta. Peltonen kertoi veteraanien keski-iän olevan jo 98 vuotta ja piti tärkeänä, että veteraanityön perinteen jatkosta pidetään huolta.

Haastattelin kirkonmäellä uutta veteraanipolvea edustavaa rauhanturvaajaveteraani Markku Valkamaa. Hän oli palvellut monissa Lähi-idän kohteissa alkaen vuodesta 1972, jolloin hän oli rauhanturvaajana Kyproksella. Markku Valkama kertoi itsenäisyyspäivän lipunnoston olevan heidän perheessään perinteenä, lapsetkin ovat partiotoiminnassa mukana.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Petri Graeffe (vasemmalta), talousjohtaja Kari Hietala, seurakuntapastori Anu Sorjonen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eemeli Peltonen ja kirkkovaltuuston puheenjohtaja Henry Berg sekä kirkkoherra Vesa Koivisto.

Itsenäisyyspäivän juhlaa siirryttiin jatkamaan kirkon puolelle ja Jumalanpalvelus alkoi kello 10. Kirkkoherra Vesa Koivisto toivotti kaikki tervetulleiksi ja ensimmäisenä lähetettiin Tuusulan hautausmaalle seppelpartio, joka vei havuseppeleet sankarihaudoille. Urut soittivat Narvan marssin ja seppelpartio lähti tärkeälle matkalleen viemään kunnianosoitusta sankarivainajille. Kirkkoherra kertoi, että Tuusulan hautausmaalla lepää myös 72 järvenpääläistä sankarivainajaa, koska oma hautausmaa vihittiin käyttöön Järvenpäässä vasta vuonna 1957. 

Jumalanpalveluksessa kuultiin nuorisokuoron ja kanttori Mikko Haapaniemen esittämänä Sibeliuksen Finlandia. Nuorten kuoroa johti kanttori Toni Hintsala. Partiolaiset lukivat lukukappaleen ja keräsivät kolehdin tässä jumalanpalveluksessa. Lopuksi kirkkoherra kutsui kaikki kirkkokahveille, Järvenpään Metsänkävijät olivat keittäneet kahvit ja tarjosivat myös mainioita joulutorttuja ja pipareita.

Tiina Wilkman 

Markku Valkamaa