Kirkkoherra Vesa Koivisto, kanttori Heikki Ruokonen ja seurakuntapuutarhuri Satu Vuorinen.

Järvenpään hautausmaalla otettiin käyttöön ja siunattiin uudet Toivonlehdon tuhkausalue ja Uurnametsän uurna- ja sirottelualueet. Alueet vastaavat seurakuntalaisten toiveisiin. Seurakuntapuutarhuri Satu Vuorinen kertoi tilausuudessa alueiden toiveista, suunnittelusta ja toteutuksesta. Tilaisuus alkoi Toivonlehdon muistokivien edessä.

Toivonlehdossa hyvin saavutettavalle alueelle tulee 250 paikkaa, jossa vainajien tuhka peitetään eräänlaiseen kaivantoon ilman uurnaa. Tämä poikkeaa aiemman sirottelualueen käytännöstä, jossa tuhka on siroteltu maanpäälle metsäalueelle. Toivonlehdossa erikoisuutena on sen kokoaminen pääosin kierrätysaineista. Pohjakivet ovat osastolta 15 käytöstä poistetut portaat ja hautakivet, joihin kiinnitettään muistolaatat ovat käytöstä poistettuja hautakiviä, jotka haudanhaltijat ovat jättäneet seurakunnalle hautaoikeuksien päätyttyä. Toivonlehdon rakennuskustannukset olivat edulliset yhteensä 16 200 euroa.

Uurnametsä on puolestaan mahdollisimman luonnonmukainen alue metsässä. Aluetta ei voi käyttää arkkuhautaukseen, koska siellä on kallio hyvin lähellä pintaa. Nyt Uurnametsäalueelle on rakennettu luonnonmukaiset polut ja tuotu hautausmaalta isoja kiviä, johon voidaan kiinnittää vainajien muistolaatat. Lisäksi alueella on sirottelualue, joka on tehty luonnonkivistä. Polkuja lukuunottamatta kuntta peittää alueen. Valaistus ja yhden kallioseinän muistolaattaseinä on pieni tarpeellinen poikkeus luonnonmukaisuuteen. Uurnametsä rakennuskustannukset olivat yhteensä 112 800 euroa. Suurimpia kustannuseriä olivat maanrakennustyöt sadevesiviemäröinteineen ja sähköt sekä valaistus alueelle.

Tilaisuudessa kirkkoherra Vesa Koivisto suoritti käyttöönottosiunaukset ja kanttori Heikki Ruokonen johti virsien laulua. Paikalla oli noin 40 ihmistä ja mukana oli päässyt myös Toivonlehdon ja Uurnametsän suunnittelija, hortonomi Teemu Vähä-Piikkiö. Hän toimii nykyään Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän ylipuutarhurina. Paikalla oli myös henkilö, joka on varannut Uurnametsästä paikan hiljan edesmennelle puolisolleen. Pikkupakkanen ja tuuleton sää suosi juhlatilaisuutta, jossa saatiin arvokas lisä hautausmaamme palveluvalikoimaan.

Tilaisuus päättyi kakkukahvitilaisuuteen hautausmaan huoltorakennuksella.

Kuva ja teksti: Kari J. Hietala