Bibliodraamassa eläydytään Raamatun maailmaan

Kahtena lauantaina joulukuussa Raamattu herää eloon bibliodraaman keinoin Vanhankirkon salissa Järvenpäässä. Valmista tie kuninkaalle -bibliodraamassa paneudutaan adventin ajan raamatunteksteihin  bibliodraamaohjaajien Sanna Hassisen ja Mari Kaarlenkasken opastuksella.

-Draama itsessään on aina kiinnostanut minua. Raamattu on haastava kirja ja jotenkin tajusin, että roolien kautta kirjaan voisi saada uusia näkökulmia. Bibliodraama on aikamatka kertomuksen maailmaan, kertoo bibiodraamaohjaajaksi kouluttautunut Mari Kaarlenkaski. Järvenpään seurakunnan pappi Sanna Hassisella Raamatun tekstien draamallinen ilmaisu herätti kiinnostuksen raamatuntutkimukseen ja sai hänet hakeutumaan opiskelemaan teologiaa. - Se on avannut minulle aivan uudenlaisia ulottuvuuksia Raamatun teksteihin, sillä se on menetelmä, joka kutsuu osallistujansa keskelle Raamatun ajan ihmisen arkista elämää. Vaikka maailma on muuttunut paljon 2 000 vuoden aikana, ihmisenä olemisen kysymykset ovat pysyneet samoina ja bibliodraaman avulla on mahdollista käsitellä juuri näitä oman elämän tärkeitä kysymyksiä suhteessa Raamattuun.

Bibliodraamassa voidaan pureutua raamatunteksteihin esimerkiksi roolityöskentelyn, liikkeen, tanssin tai kuvataiteen keinoin. Painopiste on kuitenkin raamatunkertomuksiin liittyvissä rooleissa ja niiden välisissä vuorovaikutussuhteissa.

Työpajatyöskentely alkaa virittäytymis- ja lämmittelyvaiheella, jossa luetaan ja keskustellaan raamatuntekstistä ja sen herättämistä ajatuksista. Toimintavaiheessa Raamatun henkilöiden rooleihin eläydytään ja roolinvaihdon avulla koetaan tekstin tapahtumia sekä roolihenkilöiden välisiä ongelmia, jännitteitä ja suhteita. Työskentely päättyy aina yhteiseen keskusteluun, missä jaetaan kokemuksia ja oivalluksia. Joulukuiset bibliodraamalauantait on tarkoitettu aikuisille, mutta Järvenpäässä nuorisotyönohjaajana toimiva Mari Kaarlenkaski on vetänyt bibliodraamaa paljon myös nuorille.

-Yhdellä nuortenleirillä rakennettiin ensin yhdessä kokonainen kaupunki temppeleineen, puistoineen ja jokineen. Tähän maailmaan jokainen sai sitten astua itse keksimänsä hahmon roolissa. Nuoret kokivat, että tämä ”oma kupla” yhdisti leiriläisiä ja herätti tekstin eloon.    

-Bibliodraama ei itsessään vaadi muuta kuin avointa mieltä. Se ei vaadi näyttelemistaitoja, ei esiintymistaitoja, ei Raamatun tuntemista eikä edes Raamattua mukaan. Jokainen on mukana omien kykyjensä mukaan. Ketään ei pakoteta tekemään ja kaikki tehdään omaehtoisesti. Ei tarvitse ”osata” mitään, Kaarlenkaski kuvailee.

Nuorisotyönohjaaja on itse saanut bibliodraaman kautta uusia oivalluksia ja näkökulmia Raamattuun. Hän kokee, että Raamattu on tullut mielenkiintoisemmaksi ja ymmärtänyt, että Raamatun henkilöt ovat yhtä inhimillisiä kuin mekin.

-Jos Raamatun maailma kiinnostaa yhtään, tervetuloa! Saat itse päättää millä tavoin olet mukana - heittäydytkö kiven, puun tai linnun rooliin oletko sivustaseuraaja vai haluatko olla jonkun ihmisen roolissa? Bibliodraamassa kivet, puut ja linnutkin puhuvat ja mahdollisesti kertovat ajatuksistaan ja kokemuksistaan.

 

Valmista tie kuninkaalle - bibliodraama-työpajat  la 2.12. klo 11-16 ja la 16.12. Klo 9-14 Vanhankirkon salissa.

Mahdollisuus osallistua vain toiseen päivään. Lisätietoja ja ilmoittautumiset  [email protected] p.050 436 0561,  [email protected] p.040 542 2117