UKK - usein kysytyt kysymykset

 

MITÄ SIELLÄ RIPARILLA TEHDÄÄN?

Alla on suuntaa-antava esimerkki leiririparin päiväohjelmasta. Ruokailut määrittävät päivää.  Muuten päivään kuuluu yhteistä työskentelyä eri kristinuskon teemoista, hartauselämää, erilaisia pienryhmiä isosen johdolla – ja toki vapaa-aikaa ja iltaohjelmaa. Tarkan leiriohjelman suunnittelee leirin ohjaajat ja tietysti isosten ja leiriläisten toiveita kuunnellaan. Leirielämä on usein antoisaa ja samalla vaativaa: oma jaettu huone on usein ainoa paikka, jossa voi hetken hengähtää muista leirillä olevista.

Esimerkkipäivä leiririppikoulusta, suuntaa antava:

8.00 herätys ja aamupala

9.00 aamuhartaus

9.30 työskentely / oppitunti

--- taukoja tarpeen mukaan ---

11.30 lounas

---päivävapaa --

13.30 jumalanpalvelusvalmistelut pienryhmissä

14.00 leirijumalanpalvelus

14.30 päiväkahvi

15.00 työskentely/ oppitunti

16.15 pienryhmätyöskentelyä ja yhteinen purku

17.30 päivällinen

18.00 leiriolympialaiset

19.00 yhteistä oleskelua/saunat/pelailua tms

20.00 iltaohjelma

21.00 iltapala

           iltapesut

22.00 iltahartaus

23.00 hiljaisuus

RIPPIKOULUN TEEMOJA

Rippikoulussa käsitellään mm alla olevia teemoja erilaisin menetelmin. Tarkka rippikoulun opetussuunnitelma löytyy Suuri Ihme - Rippikoulusuunnitelma - evl.fi

Rippikoulussa käsitellään erilaisin menetelmin mm. seuraavia kysymyksiä:

Kuka minä olen? Millaista on hyvä elämä?

Minkälainen Jumala on?

Elämä kristittynä.

Yhteys toisiin ihmisiin.

Kärsimys, kuolema ja taivas.

 

ONKO VAPAA- AIKAA?

Kyllä, riparilla on vapaa-aikaa. Toki ripari ei ole ”pelkkää lomaa” vaan siellä on tarkoitus käydä läpi kristinuskon asioita yhdessä.

MILLOIN HERÄTÄÄN?

Herätys on rippileirillä yleensä noin kahdeksan aikaan.

KENEN KANSSA MAJOITUN?

Majoitustoiveet otetaan huomioon – kaverin kanssa pääsee yleensä majoittumaan. Riparipaikkojen majoitushuoneista saa lisätietoa leiripaikan nettisivuilta. Yleensä majoitutaan 2-6 hengen huoneissa, osassa leiripaikoista wc- ja suihkutilat ovat käytävillä, osassa ne ovat huoneen yhteydessä.

MITÄ PITÄÄ TEHDÄ, JOTTA RIPPILEIRILTÄ ” LENTÄÄ POIS” ?

Rippikoulu ei ole pakollinen. Jos ilmoittaudut riparille, sitoudut samalla noudattamaan leirin yhteisiä sääntöjä.  Kannattaa jo etukäteen miettiä, miten leiri sujuisi kaikkien kannalta mahdollisimman hyvin.

Ennen varsinaista riparin intensiivijaksoa käydään läpi leirin yleiset ja yhteiset säännöt, jotka voisi olla vaikkapa nämä:

  1. Rippikouluun tulija sitoutuu noudattamaan ilmoitettua päiväohjelmaa ja sääntöjä sekä ohjaajien ohjeita.
  2. Hyvät käytöstavat ovat tarpeen, fyysinen ja henkinen väkivalta eivät ole sallittuja. "Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille." Matt. 7:12.
  3. Päihdyttävien aineiden sekä tupakkatuotteiden (ml nuuska, vape/sähkötupakka) tuominen ja käyttäminen on kielletty. Myöskään energiajuomia ei rippikoulussa käytetä.
  4. Jokainen korvaa aiheuttamansa vahingot itse.
  5. Rippikoulun ohjaajilla on oikeus ottaa talteen häiritsevät tavarat 
  6. Rippikoulun ohjaajalla on oikeus ottaa yhteys leiriläisen huoltajiin sekä tarvittaessa poistaa leiriläinen leiriltä.

 

PÄÄSEEKÖ KAVERIN KANSSA SAMALLE LEIRILLE?

Järvenpään seurakunnan rippikouluihin voi hakea yhden tai enintään kahden kaverin kanssa. Tarkemmat ohjeet löytyvät kohdasta rippikoulu – ohjeita ilmoittautumiseen. Tietysti voi aina laittaa sähköpostia tai soittaa!

MISTÄ SIELLÄ OIKEASTI OPITAAN?

Ripari on omakohtainen kokemus. Toiset oppivat paljonkin kristinuskon kysymyksistä, toiset oppivat esim pelaamaan pingistä tai uuden korttipelin. Tavoitteena tietysti on oppia kristinuskon asioista. Teemat löytyvät kohdasta RIPPIKOULUN TEEMAT. Rippikoulussa on perinteisesti ”opeteltu ulkoa ” seuraavat sisällöt: Uskontunnustus, Isä meidän, Herran siunaus ja 10 käskyä.

Rippikoulusuunnitelma sanoittaa asioita näin: ”Ulkoa opittavat sisällöt--- kantavat parhaillaan koko elämän ajan ja voivat olla tukena surun ja ahdistuksen hetkinä”

Sekä näin ”Monelle nuorelle on aidosti vaikeaa oppia ulkoa. Rippikoulussa oppiminen ei saa tarkoittaa-- ahdistavaa pakkoa. Ulkoa oppiminen rippikoulussa tarkoittaakin, että osaa lausua esimerkiksi uskontunnustuksen yhdessä toisten kanssa --- Toisto on tärkeää oppimisessa”

Rippikoulussa päivittäin pidettävät hartaushetket ja jumalanpalvelukset tukevat yhdessä oppimista. Niissä lausutaan usein ellei joka kerta uskontunnustus, Isä meidän-rukous ja Herran siunaus.

MILLON ON SAUNAT?

Leirillä on yleensä mahdollisuus käydä saunassa uimassa 2-6 kertaa leirin aikana ja uimassa miten sää ja ohjelma sallii. Kukaan ei pakota menemään saunaan. Kannattaa kysyä leirin ohjaajilta tarkemmat suunnitelmat.

MISSÄ PITÄÄ OLLA?

Ennakkojakson aikataulut tulevat tietoon marras-joulukuun vaihteessa. Leirin ohjelma laitetaan leirikeskuksen seinälle, josta leirijaksolla voi tarkistaa, missä pitää olla.

PÄÄSEEKÖ KAUPPAAN?

Kysy sitä leirin ohjaajilta. Leirikeskuksissa on yleensä kioski, josta saa ostettua karkkia, limua yms. Kioski on auki sovittuina aikoina, jotka selviää leirin alussa.

SAAKS TOISEN HUONEESEEN MENNÄ, JOS ON LUPA?

Useassa rippikoulussa on sääntö, ettei toisten huoneeseen mennä ollenkaan. Huoneissa majoittuu 2-6 henkilöä. Tällä turvataan mm hengähdyshetki ja se, että yksityisyyttä ja omaa aikaa on leirillä vain omassa huoneessa. Myös ns kuppikuntia ehkäistään tällä. Välillä toisten huoneeseen menoa perustellaan sillä että kaikilta huoneessa olijoilta on kysytty lupa –ryhmäpaine saattaa aiheuttaa sen, ettei huoneessa majoittuja uskalla sanoa kysyjälle vastaan. Yhteiset tilat ovat kaikille käytössä, joissa saa viettää aikaa.

SAAKS RIPARILLA KÄYTTÄÄ PUHELINTA?

Saa käyttää, kunhan se ei häiritse yhteistä ohjelmaa. Toisinaan puhelimille järjestetään puhelinparkki. Seurakunta ei korvaa kadonnutta tai rikkoutunutta puhelinta.

ONKS TÄÄ PAKOLLISTA?

Ei, rippikoulu ei ole pakollinen. Kuitenkin jos ilmoittaudut riparille, sitoudut samalla rippikoulun sääntöihin ja yhteiseen ohjelmaan.

 

KUIN KAUAN KONFIRMAATIO KESTÄÄ? MITÄ SIITÄ PITÄÄ TIETÄÄ?

Konfirmaatio kestää noin puolitoista tuntia. Sitä ennen otetaan yhteinen ryhmäkuva. Samana päivänä on myös mahdollisuus ottaa yksityiskuvia. Siitä tulee lisätietoa riparin ohjaajalta. Konfirmaatiotilaisuuteen kirkkoon  ei ole rajoitettu vierasmäärää. Saat lisätietoa konfirmaatiosta riparilla, siellä käydään tarpeellinen tieto läpi. 

ERITYISRIPPIKOULU? PIENRYHMÄRIPPIKOULU? MITÄ NE ON?

Erityistä tukea tarvitseville nuorille on tarjolla oma rippikouluryhmänsä (esim. kehitysvamma, autismi)

Jos haluat keskustella muista mahdollisuuksista erityisrippikoulun käymiseksi, voit ottaa yhteyttä kehitysvammaistyön pappiin

Elina Jokipaltio
040 836 8896 
elina.jokipaltio@evl.fi

Pienryhmärippikoulu on tarkoitettu niille, jotka haluavat käydä riparin pienemmässä ryhmässä – ryhmään otetaan alle 10 nuorta. Jos sinulla on haasteita esimerkiksi oppimisen, jaksamisen tai ryhmässä toimimisen kanssa ja haluat tulla pieneen ja turvalliseen ryhmään, pienryhmäriparit ovat juuri sinulle hyvä vaihtoehto. Pienryhmäripari on kesäkuun alussa,  ja se toimii yhteistyössä Cityrippikoulun kanssa kesäkuun kahdella ensimmäisellä viikolla (arkisin 9-15, ei viikonloppuna)           

MILLOIN SAAN TIETÄÄ RIPARIPAIKASTA? 

Oma ripariryhmä tiedotetaan marraskuun alussa sähköpostitse. Vielä myöhemmin marraskuussa saat tarkemmat ohjeet tapaamisista ja leirisi ohjaajista. Cityriparille ilmoittautuneet pääsevät poikkeuksetta cityriparille.​