Virkistystä syksyyn ikääntyneille

Hyvän mielen kerho

eläkeläisille ja ikääntyneille kokoontuu kerran kuussa tiistaisin 26.9., 31.10. ja 28.11. klo 13–14.30 Kirkonkulman salissa, Kirkkotie 6A. Tule viettämään leppoisaa iltapäivää kahvikupposen äärellä yhdessäolon, keskustelun, hartaushetken ja viriketuokioiden merkeissä.
Kerhoa ohjaa ja lisätietoja antaa diakoniatyöntekijä Mervi Salminen p. 040 769 3114.

Loutin tupa

Maanantaista perjantaihin klo 9–15 ja keskiviikkoisin klo 12–15 Loutin kerhotalossa, Harjutie 2 B. Yhdessäoloa, keskustelua ja puuhaa kaikenikäisille. Tiistaisin klo 10.30–11.45 maksuton lounas.

Samalla sopalla -keittolounaat

joka toinen torstai 7.9., 21.9., 5.10., 19.10., 2.11. ja 16.11. klo 11–13.30 seurakuntasalissa. Maksu vapaaehtoinen.

Gospel-kuntojumppa  

maanantaisin klo 17–17.50 seurakuntatalon liikuntahallissa, Kirkkotie 1 D. Gospel-jumppatunti sisältää liikkeitä
niska-hartia-alueen ja selän liikkuvuuden parantamiseksi, helpon lihaskunto-osuuden ja rauhalliset loppuvenyttelyt.
Tunti alkaa alkurukouksella ja liikkeiden tahdittajana käytetään kristillistä musiikkia. Sopii kaiken kuntoisille. Ohjaajana Minttu Kullström.
Osallistumismaksu 2 €/kerta. 

Kahvikonsertti Yhteisvastuun hyväksi

to 14.9. klo 14 seurakuntasalissa, Kirkkotie 1 A. Hannu Leskinen, baritoni ja Jarmo Eerikäinen, piano.

​Oliivi

- KAIKILLE AVOIN SEURAKUNNAN OLOHUONE, Kirkkotie 2 b
on avoinna maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 10-13 ja perjantaisin klo 11-13. Oliivissa voit istahtaa alas ja lukea päivän lehtiä, hengellisiä lehtiä tai kirjoja vapaaehtoisten keittämästä kahvikupillisesta nauttien. Tarjolla juttuseuraa ja musiikkia. Aamuhartaus ma ja ke klo 11, ja pe klo 12. 

Ikääntyneiden joulujuhlat

Kutsumme 75-vuotiaat ja sitä vanhemmat seurakuntalaiset joulujuhlaan lähettämällä kaikille kotiin henkilökohtaisen kutsun.
Järjestämme kolme joulujuhlaa. Paikkana seurakuntatalo, Kirkkotie 1 A. Saattaja on tervetullut mukaan. Lisätietoja juhlista antaa
diakoniatyöntekijä Mervi Salminen p. 040 769 3114.

Joulujuhla 1. 12.12. klo 13–14.30
Joulujuhla 2. 13.12. klo 13–14.30
Joulujuhla 3. 14.12. klo 13–14.30

Kotikäynnit ja keskustelutapaamiset

Diakoninen vanhustyö on kotiympäristössä tapahtuvaa kohtaamista, johon voi sisältyä keskustelua, palveluohjausta, hartaushetken viettoa, yhdessä laulamista, rukousta, ehtoollisen viettoa, yms. Kun mieltäsi painaa jokin asia tai sairauden tai toimintakyvyn heikentymisen vuoksi kaipaat kiireetöntä ja luotettavaa kuuntelijaa kotiin, niin otathan yhteyttä. Voit tulla myös seurakunnan tilaan keskustelemaan mieltäsi painavista asioista. Ohjaamme ja annamme tietoa myös Keusoten ja Järvenpään kaupungin palveluista.

Tapaamme mielellämme sinua! Yhteystietomme löydät sivun alalaidasta. 

HUOM! Ajankohtaiset tiedot toiminnoista löytyvät keskiviikkoisin seurakunnan lehtipalstalla Keski-Uusimaasta ja Keski-Uusimaa Viikko -lehdestä.

 

Etsivä vanhustyö

Diakonissa Marketta Hyytiäinen on aloittanut uudessa ”etsivän vanhustyön” -projektissa tammikuussa. Projektin tarkoitus on etsiä yksinäisiä ikääntyneitä Järvenpäässä ja tarjota heille tarvittaessa tukea. Järvenpään seurakunnassa Marketta on työskennellyt yli 10 vuotta.

Mistä kotikäynneillä keskustellaan, Marketta?

– Keskustelemme monista asioista maan ja taivaan välillä. Joskus ollaan yhdessä yhteydessä terveystoimeen tai muihin verkostotoimijoihin, jotta ikääntynyt saa tarvitsemaansa apua ja tukea. Välillä muistellaan elämänvaiheita itkun ja naurun kera. Usein mieltä askarruttavat käytännön asiat, esim. kun ei saa yhteyttä terveydenhuoltoon tai on esim. tulossa leikkaus, jonka jälkeen tarvitsee hoidollista apua kotiin eikä tiedä, miten pitäisi toimia, mistä pyytää apua. Huolena sydämellä voi olla oma toimintakyky, voimien vähyys ja kotona selviytyminen tai läheisen sairastuminen, muistiongelmat, kipeät ihmissuhteet, puolison menetyksen suru tai yksinäisyys ja turvattomuus. Uskon asiat ja elämänkaaren tapahtumat ovat myös vahvasti mukana. Nykyinen sotatilanne myös nostaa mielen päälle omia sota-ajan muistoja ja ahdistusta.

– Ikääntyneitä pohdituttavat myös yhteiskunnassa nopeasti tapahtuneet muutokset. Monilla ei ole älylaitteita, joten digimaailmasta putoaminen ja sen aiheuttama vaikeus hoitaa omia asioita herättää pelkoa, huolta ja turvattomuutta.

 

 

Tehdään iästä numero - Valtakunnallinen vanhustenviikko

 Teemalla halutaan nostaa iäkkäät esille, tuoda heidän oma äänensä kuuluviin ja vahvistaa sitä.

Tehdään iästä numero -teemalla Vanhustyön keskusliitto haluaa olla vahvistamassa myönteisiä ikäasenteita yhteiskunnassamme sekä rakentamassa Suomesta pala kerrallaan ikääntymisen mallimaata. Yhteiskunnan pitää suhtautua saavutuksena siihen, että suomalaiset elävät yhä pidempään ja entistä terveempinä.

Vanhat ja ikääntyvät ihmiset ovat oman elämänsä toimijoita ja merkittävä yhteiskunnan voimavarana. Heidän osallisuutensa ja kuulemisensa pitäisi olla itsestäänselvyys eri yhteiskunnan sektoreilla.

Ihmiset ikääntyvät eri tavalla ja eri tahtia. Tämä moninaisuus tulisi huomioida mm. palveluja, tapahtumia ja kyselyjä suunniteltaessa ja toteuttaessa. Ei kaikkia yli 65-vuotiaita voi niputtaa yhdeksi massaksi, joilla on samanlaiset tarpeet ja toiveet.

Iäkkäiden ihmisen ulkopuolelle ja huomiotta jättämistä sekä suoranaista ikäsyrjintää löytyy yhteiskunnastamme ja sitä on kitkettävä pois. Yksi ikäsyrjinnän konkreettinen esimerkki ovat kyselyt, joista iäkkäimmät saatetaan rajata kokonaan pois tai niputtaa yhdeksi isoksi ryhmäksi. Vanhustyön keskusliiton keväällä 2022 toteuttaman kansalaiskyselyn perusteella mielipiteiden kysyminen iäkkäämmältä väestöltä onnistuu kyllä ja he mielellään mielipiteensä kertovat. Kyselyn vanhin vastaaja oli 97-vuotias.


Valtakunnallista vanhustenviikkoa vietämme myös Järvenpään seurakunnassa 1.–8.10. sekä koko lokakuun ajan seuraavasti: 


Vanhusten kirkkopyhän messua vietämme 15.10. klo 10 Järvenpään kirkossa. Ehtoollista jaetaan myös penkkeihin. Messun jälkeen kahvitus ja lyhyt musiikkihetki seurakuntasalissa. Taksikortteja voi pyytää tarvittaessa diakoniatyöntekijä Mervi Salmiselta p. 040 769 3114. Tilaisuus suoratoistetaan verkossa.

Samalla sopalla keittolounaat to 5.10. ja to 19.10. klo 11–13.30 seurakuntasalissa. Maksu vapaaehtoinen.

Lounasmusiikkia klo 12.30 Elävän veden kappelissa, Kansakoulunkatu 13 C, Samalla sopalla -ruokailujen yhteydessä.

Lounaskonsertti to 5.10. klo 13–14 Järvenpään kirkossa, Kirkkotie 4 A, seurakunnan kanttorien johdolla. Tilaisuus suoratoistetaan verkossa. 

Kirjailija Kirsti Mannisen luento ke 11.10. klo 13–14 hänen viimeisimmästä kirjastaan, Kasvattitytär. Kirjan tarinassa Järvenpää on hyvin esillä ja edustettuna. Kahvitus alkaen klo 12.30 seurakuntasalissa, Kirkkotie 1 A.

Ikäkuukauden leivontahetki ke 11.10. klo 14–16, Laurilan seurakuntakoti, Riihitie 2

Ikäkuukauden lempeää liikuntaa ke 25.10. klo 14–14.45, Laurilan seurakuntakoti, Riihitie 2.

Kehtolaulu-konsertti to 26.10. klo 13–14, Järvenpään kirkossa Kirkkotie 4 A. Tilaisuus suoratoistetaan verkossa.

Ota yhteyttä

diakonissa

Etsivä ja löytävä vanhustyö

”Vanhustyön diakonissana teen tällä hetkellä Etsivää ja löytävää vanhustyötä yhdessä verkostotoimijoiden kanssa Järvenpään alueella. Työn tavoitteena on eniten tukea ja apua tarvitsevien kotona asuvien järvenpääläisten ikääntyneiden löytäminen ja heidän kokonaisvaltaisen hyvinvointinsa tukeminen. Monet ikääntyneet kokevat yksinäisyyttä, turvattomuutta ja arjessa selviytymisen haasteita.

Iloitsen ihmisten kohtaamisesta. Kotikäynnit ja sielunhoidolliset keskustelut ovatkin merkittävä ja mieluinen osa työtäni. Moni ikääntynyt kärsii jakamattomista hetkistä, kun ei ole ketään, joka kuuntelisi, näkisi ja ymmärtäisi ja tarvittaessa auttaisi esim. käytännön asioiden hoitamisessa. Työniloa tuo, kun tietää olevansa juuri oikealla paikalla omassa työtehtävässään ja saa kulkea vierellä, tukea, rohkaista ja lohduttaa, tuoda toivoa epätoivon keskelle, auttaa niissä asioissa, joissa toinen kokee haasteita, rohkaista Jumalan sanan, rukouksen ja kotiehtoollisen kautta, osoittaa tietä Jumalan Isän rakkauteen ja esirukoilla toisen puolesta; se voimauttaa itseäkin.

Työssä palkitsevaa on seurakuntalaisen tai ikääntyneen helpottunut ja kiitollinen olotila, kun jokin asia, jota hänen on ollut mahdoton itse hoitaa, on saatu yhdessä eteenpäin tai kun on yhdessä saatu kantaa Taivaan Isän huolenpitoon jokin ikääntyneen sydämellä ollut murhe. Hymy, silmien säteily yhteisen hetken jälkeen, ikääntyneen into hänen kertoessaan omaa elämäntarinaansa. Tai kun ikääntynyt löytää kotitien, taivastien, Jeesuksen ja Jumalan, Taivaan Isän läheisyyden ja läsnäolon keskelle arkeaan ja jaksaa sen avulla mennä päivästä toiseen sairauksien ja vanhuuden heikentämänä, vaikkakin kotona sinnitellen; se tuo työniloa.

Toivoa ja iloa omaan elämääni tuovat usko Jumalaan ja yhteys aikuisiin lapsiimme ja lastenlapsiin, joita on jo seitsemän ja tietysti rakkaat ystävät. Lapsenlapsissa on sitä ihanaa virtaa ja elämänvoimaa, joka tarttuu ja saa sydämen läikkymään ilosta. Hengellinen lukeminen, rukous, laulaminen, mökkeily, runojen rustaaminen ja puolison kanssa lenkkeily ja liikunta yleensäkin ovat minulle tärkeitä voimanlähteitä.

Lempijakeita Raamatussa on monia, mm. Jes. 54:11 ” Sillä vuoret väistykööt ja kukkulat horjukoot, mutta Minun armoni ei sinusta väisty eikä Minun rauhanliittoni horju, sanoo Herra, sinun armahtajasi.” Jumalan rakkauteen ja huolenpitoon voi luottaa.