Yhteisvastuu 2022 kerää lasten ja nuorten auttamiseen

Yhteisvastuukeräys 2022 nostaa esiin nuorten kokeman hädän ja toivottomuuden.

Vuoden 2022 Yhteisvastuukeräyksellä autetaan koronapandemian seurauksista kärsiviä lapsia ja nuoria. Tuotosta 40 prosenttia jää nuorten hyväksi Suomessa tehtävään työhön seurakuntien sekä Lasten ja nuorten keskuksen toiminnan kautta. 60 prosentilla avustetaan kehittyvien maiden katastrofialueiden asukkaita Kirkon Ulkomaanavun työn kautta.

Tämänvuotisen Yhteisvastuukeräyksen kampanjateema ”Lahjoita mulle huominen” nostaa esiin nuorten ahdingon ja yksinäisyyden kokemuksen, jota pitkittynyt korona-aika on lisännyt.

Maailmanlaajuinen pandemia on osunut nuorille herkkään ikävaiheeseen ja koetellut ikäpolvea kovalla kädellä niin Suomessa kuin globaalisti maailmalla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuonna 2021 toteuttaman kouluterveyskyselyn tulokset paljastivat suomalaisnuorten mielenterveyden heikentyneen pandemian aikana.

-Lapset ja nuoret ovat arvokkainta, mitä meillä on. He ovat meidän tulevaisuutemme kaikkialla maailmassa. Me yhdessä voimme pitää huolta, että jokaisen lapsen ja nuoren rinnalla on turvallisia aikuisia, vetoaa vuoden 2022 Yhteisvastuupiispa Mari Leppänen.

Yhteisvastuulla 2022 lisää aikuisten tukea nuorten arkeen

Tämänvuotisen Yhteisvastuukeräyksen tuotolla koronan lieveilmiöitä kohdanneiden nuorten arkeen tarjotaan lisää aikuista tukea matalan kynnyksen menetelmin.

Suomeen jäävästä 40 prosentin tuotto-osuudesta puolet saa Lasten ja nuorten keskus, jossa kehitetään jalkautuvia palveluja tukemaan lasten ja nuorten hyvinvointia.

Lasten ja nuorten keskuksen etsivän nuorisotyön Palveluoperaatio Saappaan toimintaa laajennetaan keräystuotolla uusille paikkakunnille ja toimintaa levitetään myös kouluihin. Valtakunnallisesti toimivaa NettiSaapasta, jossa vapaaehtoiset etsivät aikuista kuuntelijaa kaipaavia nuoria eri sosiaalisen median alustoilla, laajennetaan.

Keräysvaroilla kehitetään ja laajennetaan myös Moottoripaja- sekä Perheystävä-toimintoja. Moottoripajat ovat nuorten harrastuspaikkoja, joissa rassailun ohella opitaan arjen hallintaa, pohditaan tulevaisuutta ja pidetään hauskaa ilman päihteitä. Perheystävä tarjoaa tukea yksinäisille, kuormittuneille tai syrjäytymisuhan alla oleville lapsiperheille.

Järvenpäässä tuetaan vähävaraisten perheiden lasten harrastustoimintaa

Toinen puolisko Suomeen jäävästä Yhteisvastuu-tuotosta jää paikallisseurakunnille ahdingossa olevien nuorten tukemiseksi tehtävään työhön sekä diakonia-avustuksiin oman seurakunnan alueella.

Järvenpään seurakunnassa on paljon toimintaa lapsille, kolulaisille, nuorille ja perheille. Muun muassa kerho-, ryhmä- ja leiritoiminnat tukevat lasten ja nuorten hyvinvointia ja seurakuntayhteyttä. Seurakunnan diakonia- ja erityisnuorisotyö tukevat erityistä tukea ja apua tarvitsevia lapsia, nuoria ja perheitä.

Järvenpään seurakunnassa päätettiin, että oman seurakunnan osuus 20% käytetään Järvenpäässä asuvien vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemiseen diakoniatyön kautta. Harrastukset tukevat kokonaisvaltaista hyvinvointia ja lasten ja nuorten kasvua yhteisön jäseniksi.

Kaukana tarve on vieläkin suurempi kuin meillä

Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 60 prosenttia ohjataan Kirkon Ulkomaanavun (KUA) katastrofirahastoon, jonka avulla pystytään käynnistämään ja toteuttamaan hätäapua kehittyvien maiden humanitaarisissa katastrofeissa. Avustustarpeiden syyt ovat useimmiten luonnonkatastrofit, poliittisten selkkausten seuraukset sekä suuronnettomuudet.

Tämänvuotisessa keräyksessä esillä on erityisesti KUA:n työ Etelä-Sudanissa, jonne sisällissodan väkivaltaisuuksia paenneet perheet ovat palaamassa takaisin.

Etelä-Sudanissa KUA tukee yhteisvastuuvaroin perheiden ruokaturvaa sekä toimeentulomahdollisuuksia. Syksyllä 2021 alkaneessa toimeentulo-ohjelmassa pyritään avustamaan myös pakolaisuudesta palanneiden lasten ja nuorten koulukuluissa. Peruskouluja tuetaan opetuksen järjestämisessä. Kehittyvissä maissa koulunkäynti keskeytyi koronan myötä monien nuorten osalta usein kokonaan.

Tule kerääjäksi!

Tule mukaan keräysporukkaan! Ilmoittaudu yhteisvastuukerääjäksi p. 050 431 9701 tai www.arjenihmeita.fi.

Koko perheen vapputapahtuma

Kirkonmäellä vappuaattona la 30.4. klo 15-17. Kivaa tekemistä kaikenikäisille. Tarjolla munkkeja, simaa, ilmapalloja. Lipaskeräys ja Onnenpyörä Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

Kysy lisää:

Yhteisvastuukeräyspäällikkö
Katariina Autero
katariina.autero@evl.fi

Rantasauna lämpiää Yhteisvastuun hyväksi!

Varaa itsellesi ja omalle lähiporukallesi sauna Keravanjärven rannalta Leiriniemestä (Kalarannantie 3, Ohkola).

Tunnin saunavuoron hinta:
Pieni sauna, 1-5hlö, 25e/h.
Iso sauna, 6-9 hlö 35e/h.

Saunavaraukset ja tiedustelut:
j-paan.leirikeskus@evl.fi tai p. 050 433 0738

Saunamaksu menee Yhteisvastuukeräys 2022 hyväksi, minkä tuotto menee koronapandemian seurauksista kärsineiden lasten ja nuorten hyväksi Suomeen ja maailmalle Katastrofi ja kriisialueille.