Jampan seurakuntakoti 20 vuotta

- talousjohtaja Kari J. Hietalan juhlapuhe sunnuntaina 30.8.2020

Jampan seurakuntakodin vihkiäisiä vietettiin 31.8.2000. Ennen tuota suurta juhlaa, joka täytti seurakuntakodin ääriään myöten, oli kuitenkin monta vaihetta ennen kuin tämä hieno arkkitehti Olli Kumpulaisen suunnittelema rakennus oli valmis seurakunnan toiminnan keskukseksi Jampassa. Seurakunnallahan oli jo kerhotilat Rekikatu 1:ssä.

Jampan seurakuntakotia alettiin puuhata noin viisi vuotta aiemmin. Alulle uusi tila-asia nousi, kun Jamppa-projektin vetäjä Kaija Tuuri oli kertonut kirkkovaltuustossa jamppalaisten toiveista ja tarpeista.  Valtuuston kokouksessa paikaksi esitettiin Jampan ASO-rakennushanketta. Sitten esille tuli seurakunnan silloin omistama tontti Maahisentien ja Naavatien kulmassa, jonne on tänä vuonna valmistunut luontopäiväkoti Metso. Seurakuntakoti haluttiin kuitenkin keskeisemmälle paikalle ja mikäs sen keskeisempi paikka Jampassa on kuin ostari. Seurakunta kääntyi Saunakallion Ostoskeskus Oy:n puoleen ja selvisi, että tontilla on vielä 295 k-m2 rakennusoikeutta jäljellä.

Yhteistyöneuvottelut lähtivät hyvin liikkeelle, mutta sitten tuli mutka matkaan, kun kaupunki alkoi havitella käyttämätöntä rakennusoikeutta itselleen Ostoskeskus Oy:n toiseksi suurimpana osakkaana. Muut osakkaat eivät tähän suostuneet ja kaupunki taipui lopulta luovuttamaan rakennusoikeuden 120 000 mk:lla. Seurakunta maksoi rakennusoikeudesta eli yhtiön uusista osakkeista 295 000 mk yhtiölle. Tällä summalla Ostoskeskus Oy kohensi ostarin ulkopuolisia rakenteita ja maalautti ostarin. Seurakunta maksoi kaikki seurakuntakodin rakennuskustannukset. Kaikkiaan seurakuntakoti maksoi 4,7 miljoonaa markkaa. Summa on indeksillä muokattuna noin nykyrahassa noin 1,3 miljoonaa euroa.

Kun rakennusoikeuden omistuskiista saatiin ratkaistua, asiat etenivät vauhdilla. Kesäkuussa 1999 solmittiin Ostoskeskus Oy:n ja seurakunnan välinen yhteistyösopimus. Syksyn aikana rakennuksen suunnittelu vietiin loppuun, haettiin rakennuslupa ja hanke kilpailutettiin. Urakkasopimukset allekirjoitettiin ja työt alkoivat marraskuussa 1999. Rakennusurakoitsijaksi tuli Rakennusteam Oy. Itse olin rakennustoimikunnan puheenjohtaja ja sen jäseninä olivat Ostoskeskuksen isännöitsijä Olavi Kantonen ja hallituksen puheenjohtaja, kauppias Hannu Koskinen (Hannun tori). Seurakunnalta rakennustoimikuntaan kuuluivat kiinteistöjohtokunnan silloiset viisi jäsentä. Suunnittelu sujui hienosti kaikkien suunnittelijoiden kanssa ja erityisesti arkkitehti Olli Kumpulaista on syytä kiittää asiakkaiden toiveiden kuuntelusta ja upean avarasta ja valoisasta seurakuntakodista, jonka saimme 295 neliöön. Samoin rakentaminen sujui hyvin kaikkien urakoitsijoiden kesken ja erityisesti Rakennusteamin Esa Ruti teki joustavasti ja nopeassa aikataulussa rakennusta. Ruti panosti jopa niin paljon työmaan edistymiseen, että kun rakennuskohteessa oli ollut varkauksia, hän yhteen aikaan yöpyi rakennustyömaalla.

Peruskivi muurattiin 21.1.2000 ja harjakaiset vietettiin 26.5.2000. Seurakuntakodin vihkiäiset olivat 31.8.2000. Seurakuntakodin vihki lääninrovasti, Keravan kirkkoherra Seppo Väätäinen ja tilaisuudessa siunattiin virkaansa seurakuntakodin vahtimestari-siivooja Eliisa Halme. Paikalla olivat eri tehtävissä Jampan alueryhmän jäsenet papit Erja Kauppinen ja Erkki Juutinen, kanttori Merja Halmetoja-Sivonen, diakoni Aulikki Härkönen, yhteiskuntatyön sihteeri Sinikka Leppihalme, nuorisotyönohjaaja Riitta Ali-Rekola ja lastenohjaaja Maire Timoskainen.

Toiminta sai uudet ulottuvuudet uusien tilojen myötä ja toiminta on ollut moninaista täällä. Samoin tilat antoivat mahdollisuuden jamppalaisille ja järvenpääläisille pitää erilaisia perhejuhlia seurakuntakodilla.

Laaja joukko työntekijöitä on ollut työssä mukana, mutta luettelen vain aluevastaavat papit ja Jampan seurakuntakodin vahtimestarit sekä nykyisen seurakuntamestarin, jotka ovat luoneet uskoakseni eniten henkeä Jampan aluetyöhön ja seurakuntakotiin.

Papit:

2000-2003     Erja Kauppinen

2004-2006     Ville Aalo

2006-2010     Katri Kuusikallio

2010-2018     Tarja Seppänen

2018-             Anu Sorjonen

Vahtimestarit:

2000 – 2012 Eliisa Halme

2011 – 2015 Tarja Laakso

2015 –   Maarit Sahramo

Tulevaisuudesta

Noin puolitoista vuotta sitten kaupungin taholta oltiin yhteydessä ostoskeskuksen ns. kiinteistökehityksestä. Tämä tarkoittaa, että ostoskeskuksen aluetta halutaan uudistaa ja mm. pysäköintialue, jolla nyt juhlia vietetään, halutaan kaavan mukaiseen käyttöön eli asuinkerrostalolle. Ostoskeskuksen vanha osa alkaa olla teknisesti uudistusten tarpeessa. Vaikka seurakuntakoti on hyvässä kunnossa, olemme vähemmistöosakkaana tilanteessa, jossa joudumme mukautumaan enemmistön tahtoon. Seurakunta on kuitenkin asettanut reunaehdoksi, että ennen vanhan purkamista, pitää olla uusi paikka, jotta seurakuntakodin toiminnot eivät katkea. Seurakunta haluaa pitää omalta osaltaan jamppalaisten palvelut kunnossa ja katkeamattomina.

Pastori Anu Sorjonen Jampan syntymäpäiväjuhlassa.