Virkistystä kevääseen ikääntyneille


Hyvän mielen kerho 

Kaikille eläkeläisille ja ikääntyneille suunnattu avoin kerho, joka kokoontuu kerran kuussa tiistaina 25.4. klo 13.00-14.30 kirkonmäellä Kirkonkulman salissa (osoite Kirkkotie 6). Tule viettämään leppoisaa iltapäivää kahvikupposen äärellä yhdessäolon, keskustelun ja hartaushetken merkeissä. Kevätretkipäivää vietämme Leiriniemessä 9.5. Kerhoa ohjaa ja lisätietoja antaa diakoniatyöntekijä Mervi Salminen p. 040 769 3114.

Tapaamistuvat
Avoimet kohtaamispaikat kaikenikäisille
. Yhdessäoloa, keskustelua ja puuhaa.

  • Torstaisin klo 9.30-11 Haarajoen kerhohuoneella, Haarajoenkatu 2.
     
  • Maanantaista perjantaihin klo 9-15  ja keskiviikkoisin klo 12-15 Loutin kerhotalossa, Harjutie 2 B.
  • Tiistaisin klo 9.30-11 Mankalan kerhohuoneessa, Kytötie 73-75.

​Oliivi

- KAIKILLE AVOIN SEURAKUNNAN OLOHUONE, Kirkkotie 2 b
on avoinna maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 10-13 ja perjantaisin klo 11-13. Oliivissa voit istahtaa alas ja lukea päivän lehtiä, hengellisiä lehtiä tai kirjoja vapaaehtoisten keittämästä kahvikupillisesta nauttien. Tarjolla juttuseuraa ja musiikkia. Aamuhartaus ma ja ke klo 11, ja pe klo 12. 

Gospel-jumppa

seurakuntatalon liikuntasalissa maanantaisin klo 17-17.50 alkaen 16.1.2023. Gospel-jumppa sisältää liikkeitä niska-hartiaseudun ja selän liikkuvuuden parantamiseksi, helpon lihaskunto-osuuden ja rauhallisen loppuvenyttelyn. Sopii kaikenkuntoisille. Tunti alkaa rukouksella ja liikkeiden tahdittajana käytetään kristillistä musiikkia. Ohjaajana Minttu Kullström. Osallistumismaksu 2€/kerta

Syntymäpäivät toukokuussa

Lähetämme kotiin postitse henkilökohtaisen kutsun syntymäpäiviään viettäville 70- ja 75-vuotiaille sekä 80, 85, 90 ja yli 90 vuotta täyttäville. 

70- ja 75-vuotiaiden syntymäpäiväjuhlaa vietämme helatorstaina 18.5. klo 10 kirkossa alkavan juhlamessun ja messun jälkeen juhlakahvien merkeissä seurakuntasalissa.

80, 85, 90 ja yli 90 vuotta täyttävien juhlaa vietämme torstaina 25.5. klo 13–14.30 seurakuntasalissa, Kirkkotie 1.

Saattaja on tervetullut kumpaiseenkin juhlaan. Lisätietoja antaa diakoniatyöntekijä Mervi Salminen p. 040 769 3114. Ei ennakkoilmoittautumista.

Leiriniemen alttari

Hoivaretket Leiriniemeen to 8.6. ja to 24.8.

Hoivaretkipäivä on tarkoitettu monisairaille ja liikuntarajoitteisille ikääntyneille sekä omaishoitajapariskunnille, jotka eivät pysty osallistumaan muille seurakunnan retkille. Seurakunta järjestää retkikuljetukset inva-takseilla. Voit ilmoittautua sinulle parhaiten sopivaan retkipäivään. Retkimaksu on 10 €.

Ilmoittautuminen 8.6. retkelle 15.5. ja 16.5. klo 14–16 välisenä aikana ja 24.8. retkelle 7.8. ja 8.8. klo 14–16 välisenä aikana diakonissa Marketta Hyytiäiselle p. 050 436 0548.

Ikääntyneiden leiri Leiriniemessä 1.-3.8.2023

Ikääntyneiden leiri Leiriniemessä 1.–3.8. on tarkoitettu niille ikääntyneille ja omaishoitajapariskunnille, jotka eivät muutoin kesän aikana pääse lomailemaan tai jotka kokevat yksinäisyyttä ja kaipaavat virkistystä ja yhteyttä muihin ikääntyneisiin. Vietämme kolme leiripäivää kesän lämmöstä, luonnosta, järvimaisemasta, yhdessä olosta sekä hartaus- ja virikehetkistä nauttien. Leirille osallistujan tulee pystyä itse huolehtimaan arjen perustoiminnoista ja lääkehoidostaan. Leirimaksu 40 € sisältää täysihoidon ja leiriohjelman sekä liinavaatteet. Mahdollisuus hakea maksuvapautusta.

Ilmoittautuminen 12.6., 13.6. ja 14.6. klo 14–16 välisenä aikana diakonissa Marketta Hyytiäiselle p. 050 436 0548. Lisätietoja leiristä Marketalta ja Mervi Salmiselta p. 040 769 3114.

HUOM! Ajankohtaiset tiedot toiminnoista löytyvät keskiviikkoisin seurakunnan lehtipalstalla Keski-Uusimaasta ja Keski-Uusimaa Viikko -lehdestä.

Diakoninen vanhustyö on  kotiympäristössä tapahtuvaa kohtaamista, johon voi sisältyä keskustelua, palveluohjausta, hartaushetken viettoa, yhdessä laulamista, rukousta, ehtoollisen viettoa yms. Kun mieltäsi painaa jokin asia tai sairauden ja toimintakyvyn heikentymisen vuoksi kaipaat kiireetöntä ja luotettavaa kuuntelijaa, niin otathan yhteyttä. Voit tulla myös seurakunnan tilaan keskustelemaan mieltäsi painavista asioista. Tarvittaessa ohjaamme ja annamme tietoa Keusoten ja Järvenpään kaupungin palveluista. Tapaamme mielellämme sinua! 

Etsivä vanhustyö

Diakonissa Marketta Hyytiäinen on aloittanut uudessa ”etsivän vanhustyön” -projektissa tammikuussa. Projektin tarkoitus on etsiä yksinäisiä ikääntyneitä Järvenpäässä ja tarjota heille tarvittaessa tukea. Järvenpään seurakunnassa Marketta on työskennellyt yli 10 vuotta.

Sanni ja Marketta (oikealla).

Mistä kotikäynneillä keskustellaan, Marketta?

– Keskustelemme monista asioista maan ja taivaan välillä. Joskus ollaan yhdessä yhteydessä terveystoimeen tai muihin verkostotoimijoihin, jotta ikääntynyt saa tarvitsemaansa apua ja tukea. Välillä muistellaan elämänvaiheita itkun ja naurun kera. Usein mieltä askarruttavat käytännön asiat, esim. kun ei saa yhteyttä terveydenhuoltoon tai on esim. tulossa leikkaus, jonka jälkeen tarvitsee hoidollista apua kotiin eikä tiedä, miten pitäisi toimia, mistä pyytää apua. Huolena sydämellä voi olla oma toimintakyky, voimien vähyys ja kotona selviytyminen tai läheisen sairastuminen, muistiongelmat, kipeät ihmissuhteet, puolison menetyksen suru tai yksinäisyys ja turvattomuus. Uskon asiat ja elämänkaaren tapahtumat ovat myös vahvasti mukana. Nykyinen sotatilanne myös nostaa mielen päälle omia sota-ajan muistoja ja ahdistusta.

– Ikääntyneitä pohdituttavat myös yhteiskunnassa nopeasti tapahtuneet muutokset. Monilla ei ole älylaitteita, joten digimaailmasta putoaminen ja sen aiheuttama vaikeus hoitaa omia asioita herättää pelkoa, huolta ja turvattomuutta.

 

 

Ota yhteyttä

diakonissa

Etsivä ja löytävä vanhustyö

”Vanhustyön diakonissana teen tällä hetkellä Etsivää ja löytävää vanhustyötä yhdessä verkostotoimijoiden kanssa Järvenpään alueella. Työn tavoitteena on eniten tukea ja apua tarvitsevien kotona asuvien järvenpääläisten ikääntyneiden löytäminen ja heidän kokonaisvaltaisen hyvinvointinsa tukeminen. Monet ikääntyneet kokevat yksinäisyyttä, turvattomuutta ja arjessa selviytymisen haasteita.

Iloitsen ihmisten kohtaamisesta. Kotikäynnit ja sielunhoidolliset keskustelut ovatkin merkittävä ja mieluinen osa työtäni. Moni ikääntynyt kärsii jakamattomista hetkistä, kun ei ole ketään, joka kuuntelisi, näkisi ja ymmärtäisi ja tarvittaessa auttaisi esim. käytännön asioiden hoitamisessa. Työniloa tuo, kun tietää olevansa juuri oikealla paikalla omassa työtehtävässään ja saa kulkea vierellä, tukea, rohkaista ja lohduttaa, tuoda toivoa epätoivon keskelle, auttaa niissä asioissa, joissa toinen kokee haasteita, rohkaista Jumalan sanan, rukouksen ja kotiehtoollisen kautta, osoittaa tietä Jumalan Isän rakkauteen ja esirukoilla toisen puolesta; se voimauttaa itseäkin.

Työssä palkitsevaa on seurakuntalaisen tai ikääntyneen helpottunut ja kiitollinen olotila, kun jokin asia, jota hänen on ollut mahdoton itse hoitaa, on saatu yhdessä eteenpäin tai kun on yhdessä saatu kantaa Taivaan Isän huolenpitoon jokin ikääntyneen sydämellä ollut murhe. Hymy, silmien säteily yhteisen hetken jälkeen, ikääntyneen into hänen kertoessaan omaa elämäntarinaansa. Tai kun ikääntynyt löytää kotitien, taivastien, Jeesuksen ja Jumalan, Taivaan Isän läheisyyden ja läsnäolon keskelle arkeaan ja jaksaa sen avulla mennä päivästä toiseen sairauksien ja vanhuuden heikentämänä, vaikkakin kotona sinnitellen; se tuo työniloa.

Toivoa ja iloa omaan elämääni tuovat usko Jumalaan ja yhteys aikuisiin lapsiimme ja lastenlapsiin, joita on jo seitsemän ja tietysti rakkaat ystävät. Lapsenlapsissa on sitä ihanaa virtaa ja elämänvoimaa, joka tarttuu ja saa sydämen läikkymään ilosta. Hengellinen lukeminen, rukous, laulaminen, mökkeily, runojen rustaaminen ja puolison kanssa lenkkeily ja liikunta yleensäkin ovat minulle tärkeitä voimanlähteitä.

Lempijakeita Raamatussa on monia, mm. Jes. 54:11 ” Sillä vuoret väistykööt ja kukkulat horjukoot, mutta Minun armoni ei sinusta väisty eikä Minun rauhanliittoni horju, sanoo Herra, sinun armahtajasi.” Jumalan rakkauteen ja huolenpitoon voi luottaa.