Uutiset

Pappi tavattavissa kesäkuussa hautausmaalla

11.6.2019 10.22

Hautausmaapappi_M.png

”Hautausmaapappi” Krista Valtosen voi tavata hautausmaalla kesäkuussa torstaisin klo 9-11, pyytää mukaan läheisen haudalle, keskustelemaan ja vaikka rukoilemaan.

- Kuljen eri puolilla hautausmaata ja olen tavoitettavissa spontaaneita kohtaamisia varten. Pidän mukana myös puhelinta ja vastaan siihen, mikäli en ole juuri silloin varattuna toiseen keskusteluun, Valtonen kertoo. Häntä voi tavoitella puhelinnumerosta 050 406 8033.

- Usein hautausmaalla halutaan olla yksin omissa ajatuksissaan, mutta on ollut myös toiveita mahdollisuudesta jutella papin kanssa näissä tilanteissa. Ilman muuta meitä pappeja voi pyytää tueksi surussa muulloinkin kuin kesäkuun päivystysaikoina, Valtonen muistuttaa.

Papin kanssa voi keskustella mistä tahansa luottamuksellisesti. Papit tapaavat säännöllisesti työssään ihmisiä, joita on kohdannut suru. Hautausmaalla usein mielen pinnalla ovat suru ja kaipaus sekä omaisen elämäntilanne hautajaisten jälkeen.

- Suru ei kuitenkaan pääty hautajaisiin, vaan surun ja kaipauksen polut ovat eri tilanteissa ja eri ihmisillä erilaisia.

- Aiemmin on ajateltu, että suru etenee vaiheissa kohti hyväksymistä. Nykykäsityksen mukaan suru on yksilöllinen prosessi, jolla ei ole aina selkeää päätepistettä, ja sen kokemiseen vaikuttavat menetyksen luonne, omat voimavarat, muut stressitekijät sekä ihmisen saama sosiaalinen tuki.

Hautausmaa on monille paikka, jossa konkreettisella tavalla voi muistella läheisiään viemällä haudalle kynttilän, kukkia tai ihan vain rauhoittua, katsella ja kuunnella hautausmaan rauhallista ilmapiiriä penkillä istuskelemalla. Valtoselle itselleen hautausmaat ovat aina olleet rauhan ja rukouksen paikkoja, joissa elämän katoavaisuus ja sukupolvien jatkumo näkyy konkreettisella tavalla.

- Uskon ja kirkkomme opettaa, että kuolema ei ole kaiken loppu. Raamatussa, Jobin kirjassa, sanotaan: ”Minä tiedän, että lunastajani elää. Hän sanoo viimeisen sanan maan päällä.”

« Uutislistaukseen