Vapaaehtoisia päivystäjiä tarvitaan

18.10.2019 16.08

Vapaaehtoinen Palvelevan puhelimen päivystäjä on lähimmäinen, rinnalla kulkija. Päivystäjän ei toimi terapeuttina, teologina tai minkään aiheen asiantuntijana. Hän on tavallinen ihminen, jolla on halua ja kykyä kuunnella erilaisissa ahdinkotilanteissa olevia ihmisiä.

Tärkeintä on, että yhteydenottaja kokee olonsa kuulluksi ja hyväksytyksi. Päivystäjä toimii aina nimettömänä ja on vaitiolovelvollinen.

-Lähdin mukaan, koska olen omakohtaisesti kokenut masennuksen, alkoholismin ja yksinäisyyden. Olen käynyt pohjalla elämän karikoissa, mutta sieltä pohjalta olen noussut ammattiavun ja ennen kaikkea toisten ihmisten ja vertaistuen avulla. Omasta kokemuksestani käsin tiedän, että asiat voivat muuttua ja parantua – siis uskallan nähdä toivoa toivottomuuden keskellä, kertoo anonyymi päivystäjä.

Päivystäjänä et jää yksin

Päivystystehtävä, perusteellinen perehdytyskoulutus ja päivystäjäyhteisö tarjoavat mahdollisuuden oppia lisää vuorovaikutus- ja elämäntaitoja.

Tehtävä vaatii sitoutumista koulutukseen, työnohjaukselliseen purkuun ja säännölliseen päivystämiseen, mutta se ei tarkoita kohtuuttoman suurta tuntimäärää kuukausitasolla. Usein kiireistäkin elämänvaihetta elävä päivystäjä kokee, että vapaaehtoistyöstä saa kaivattua vastapainoa omaan elämään.

Tukena taustajoukoissa ovat toiminnanohjaaja, seurakunta, Kirkkohallitus sekä muut alueen päivystäjät. Moni päivystäjä huomaakin pian olevansa osa Suomen kattavaa päivystäjien yhteisöä. Päivystäjän jaksamisesta pidetään huolta, ja heillä on jatkuva mahdollisuus kehittää omaa osaamistaan.

-Mikä minua motivoi? Soittajan kiitos ja palaute siitä, että olen onnistunut antamaan erilaisen näkökulman asiaan. Se saa minut aina hämmästelemään, koska en mielestäni sanonut mitään eritystä. Ja sitten oivallankin, ettei tarvitakaan mitään ihmeellistä; vain kuuntelua ja myötätuntoa, kuvailee anonyymi päivystäjä.

Koulutusta keväällä 2020

Tulisitko sinä mukaan tekemään tätä tärkeää ja merkityksellistä tehtävää? Tehtäviin kuuluu päivystysvuoro ja työnohjaus 1 kerta/kk ja täydennyskoulutus 4-6 päivää vuodessa. Seuraava koulutus järjestetään tammikuussa 2020. Jos tehtävä kiinnostaa, ota yhteyttä 5.12. mennessä: Minna Kotajärvi p. 040 729 3807, minna.kotajarvi(at)evl.fi.