Uutiset

Uutislistaukseen

Heli Alaja luotsaa Haarajoen naiskuoroa

25.10.2020 15.51

 

Heli Alaja luotsaa Haarajoen naiskuoroa

Kun Heli Alaja muutti perheineen Järvenpäähän 44 vuotta sitten, hän suuntasi heti seurakuntaan.  

- Minulle seurakunta on kuin toinen koti. Se tuntui omalta paikalta myös kaikkialla, missä olen asunut. Ensimmäinen kosketukseni Järvenpään seurakuntaan oli kirkkokuoro. Kuoro on kulkenut mukanani koko elämän ajan, Alaja kertoo. 

Heli Alaja on vuosien varrella työskennellyt päiväkerhon ohjaajana, pyhäkoulun opettajana ja kirkkovaltuuston ja -neuvoston jäsenenä. Työelämässä Alaja toimi viimeiset kaksikymmentä vuotta ennen eläkkeelle siirtymistään Pajalan koulun musiikkiluokan opettajana.   

- Tällä hetkellä laulan kirkkokuorossa ja toimin sen johtokunnassa. Lähellä sydäntäni on myös seurakunnan merimieskirkkotyö.   

Samoin ystävyysseurakuntatoiminta on vienyt mukanaan. Alaja on Unkarin Vàcin seurakunnan vierailujen innoittamana opiskellut unkarin kieltä jo yli toistakymmentä vuotta.  

- Olen voinut olla apuna, koska olen opiskellut unkarin kielen. Vuosien varrella kävin kielikursseilla niin Suomessa kuin Unkarissakin. Unkarin ja suomen kieliopissa on paljon yhteistä, mutta paljon myös erilaista. 

Kun ystävyysseurakunnat ovat tehneet vuosittain vierailuja toistensa luokse, on Alaja toiminut ystävysten tulkkina.
 

Innostava kuoro Haarajoella  

Haarajoen kuoroa Heli Alaja on vetänyt parisen kymmentä vuotta. Kun kuoro jäi ilman johtajaa, seurakunnan johtava kanttori Erkki Rajamäki pyysi Alajaa kuoronjohtajaksi. 

-Kun kuoro perustettiin 40 vuotta sitten perhekerhon pohjalta. Tuolloin kuorossa lauloi eri-ikäisiä haarajokelaisia: miehiä, naisia ja lapsia. Nyt kuoro on noin kahdenkymmenen naislaulajan kuoro, joka harjoittelee Haarajoen kerhohuoneella aina tiistaisin kello 18. Harjoitukset ovat vanhassa puutalossa, jossa on aikoinaan toiminut alakoulun ensimmäinen ja toinen luokka.  

Kuoronjohtaja kertoo, että kaikki nykyiset kuorolaiset eivät ole järvenpääläisiä, vaan kuoroon tullaan myös Sipoosta, Keravalta ja Mäntsälästä.  

- Jotkut kuorolaiset ovat olleet pitkään mukana. Kuorossa on laulanut tähän asti myös sen perustajajäsen Soile Terhivaara. 

- Kuorolaiset ovat vuosien varrella vierailleet ja esiintyneet Virossa ja Unkarissa. Ensi kesänä matkustamme kirpputorin vapaaehtoisten kanssa ystävyysseurakuntaan Viroon, jos se on mahdollista. Juhlavuoden kunniaksi suunnittelimme konserttia, mutta sitä ei koronan takia voidakaan järjestää. Se on kuitenkin tulossa, kun tilanne rauhoittuu. 

Haarajoen kuoron ohjelmisto on monipuolinen. Siellä ei lauleta ainoastaan hengellisiä lauluja vaan kuoro harjoittelee myös esimerkiksi kansanlauluja. Vuosittain kuoro esiintyy kaksi kertaa kirkon messussa. 

- Me olemme pirteä ja innostunut porukka. Monet eivät ole koskaan aikaisemmin laulaneet kuorossa, mutta ovat eläkkeelle jäätyään uskaltautuneet mukaan joukkoomme. Pyrimme siihen, että ääni pysyy kunnossa ja kuoron kynnys mahdollisimman matalalla, iloinen kuoronjohtaja sanoo.