Talvisodan syttymisen muistotilaisuus Järvenpäässä lauantaina 2.12.

30.11.2017 08.00

Seurakunta on mukana lauantaina järjestettävässä tilaisuudessa.

Talvisodan syttymisestä tulee kuluneeksi 78 vuotta. Talvisodan syttymisen muistotilaisuus järjestetään lauantaina 2.12.2017 klo 14 alkaen Järvenpäässä Järvenpää-talon Juhani Aho-salissa. Tilaisuutta edeltää klo 13 seppeleenlasku sankarivainajien muistomerkille Tuusulan kirkon kirkkopihassa.

Klo 14 alkavassa juhlassa tervehdykset esittävät Järvenpään kaupunki, evankelisluterilainen ja ortodoksinen seurakunta, juhlapuheen pitää Karjalan Liiton puheenjohtaja Pertti Hakanen.

Järvenpään alueelle asutettiin erityisesti terijokelaisia. Teri-säätiön hallituksen puheenjohtaja Veli-Pekka Sevón kertoo Terijoesta 30.11.1939. Lisäksi ohjelmassa on lausuntaa, jota esittää Antti Mäki ja musiikkia esittävät Mikko Haapaniemi ja Toni Hintsala ja Järvenpään Mieslaulajat.

Päätössanat lausuu Uudenmaan Karjalaisseurojen piirin puheenjohtaja Jaakko Lyytikäinen. Tilaisuuden kesto on noin 2 tuntia. Vapaa pääsy.

Tilaisuus on osoitteessa Hallintokatu 4,  04400 Järvenpää.

Tilaisuuden järjestää Karjalan Liitto yhteistyössä Järvenpään Karjala-seuran ja Järvenpään kaupungin ja seurakuntien kanssa.

Lisätietoja tapahtumasta: lasse.savolainen3@gmail.com;

Karjalan Liiton toiminnanjohtaja Satu Hallenberg, p. 050 5531316.

------------

Taustaa:

Talvisota syttyi 30.11.1939

Talvisota syttyi 30.11.1939 ja päättyi Moskovan rauhaan 13.3.1940. Sodan seurauksena Suomi menetti ison osan Karjalasta. Noin 407 000 karjalaista joutui jättämään kotiseutunsa Karjalankannaksella (nyk. Leningradin oblasti) ja Laatokan pohjois- ja koillispuolella (ns. Laatokan Karjala, osa nykyistä Karjalan tasavaltaa). Kotiseudultaan pois joutuivat siirtymään myös petsamolaiset sekä osa Sallan ja Kuusamon asukkaista, yhteensä 23 000 henkeä. Siirtolaisia oli 11 % maan kaikista asukkaista.

Evakuointiin oli aikaa vain 4-5 päivää, joillakin vain muutama tunti, toisilla ei sitäkään: Laatokan Karjalassa Suojärven itäisten kylien asukkaat eivät ehtineet paeta ja heitä joutui sotavangeiksi. Evakot, ns. karjalainen siirtoväki, asutettiin maan eri puolille pika-asutuslain pohjalta tehdyn suunnitelman mukaan. Karjalan Liiton ja sen jäsenyhdistysten eri puolilla Suomea järjestämä talvisodan syttymisen muistotilaisuus on tapa pitää yllä karjalaisten kotiseutujen muistoa ja henkistä perintöä.

Karjalan Liitto perustettiin huhtikuussa 1940 kotinsa menettäneiden yli 400 000 siirtokarjalaisten etujen valvojaksi.

Nykyisin Karjalan Liitto pitää yllä karjalaista kulttuuria ja perinnettä ja jakaa Karjalaa koskevaa tietoutta. Liittoon ja sen jäsenseuroihin kuuluu noin 30 000 jäsentä. Heistä suuri osa on siirtokarjalaisten jälkeläisiä, mutta joukossa on myös muita karjalaisuudesta kiinnostuneita.

Lisätietoja. www.karjalanliitto.fi