Häät luonnon helmassa elokuussa 2021.

Naimisiin Järvenpäässä

Ikimuistoiset häät voivat olla pienet tai suuret. Kirkonkellojen kutsu herkistää tunnelman hääväen kokoontuessa todistamaan avioliittoon vihkimistä. Kirkollisessa avioliittoon vihkimisessä pyydetään liitolle Jumalan siunausta. Liitto ei ole kiinni vain ihmisistä, vaan Jumala siunaa yhteistä elämää.

Avioliittoon vihkiminen kestää keskimäärin noin 20 minuuttia. Kirkollinen vihkiminen ei maksa mitään. Seurakunta ei peri mitään maksuja vihkitilasta tai papin, kanttorin ja suntion palveluista. Jos papin pyytää muualta pitkien matkojen päästä, on hyvä keskustella matkakustannuksista.'

Aika, paikka, pappi ja kanttori

Kun olette päättäneet mennä naimisiin, seuraava tehtävä on päättää aika ja paikka. Pappi, kanttori ja vihkipaikka varataan kirkkoherranvirastosta.

Järvenpään kirkkoon saa kesän suosituimpinakin lauantaina hyvin vihkiaikoja. Elävän veden kappeli sopii myös erinomaisesti pienempien häiden vihkitilaksi. Vihkiä voidaan toki myös muualla kuin seurakunnan tiloissa.

Seurakunnalta voi vuokrata myös juhlatilan.
Seurakunnan tilat ja seurakunnan tilojen varaaminen
Papit Järvenpään seurakunnassa

Avioliiton esteiden tutkinta

Avioliiton esteiden tutkintapyyntö kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Todistuksen saa aikaisintaan 7 vuorokauden kuluttua pyynnöstä. Esteiden tutkinnassa varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu. Esteiden tutkintaa pyydetään morsiamen tai sulhasen kotiseurakunnan kirkkoherranvirastosta lomakkeella. Virastossa voi käydä yhdessä tai eri aikoina tai kirkkoherranvirasto voi lähettää lomakkeen kotiin täytettäväksi. Kirkkoherranvirastossa tulee olla mukana molempien henkilöllisyystodistukset. 

Todistus on voimassa neljä kuukautta. Todistus tulee antaa vihkipapille. Kirkkoherranvirastossa voi tutkia avioliiton esteet myös silloin, kun pari vihitään maistraatissa.

Avioliiton esteiden tutkinnan voi tehdä nyt myös verkossa.

Vihkikeskustelu

Kun hääpäivä lähestyy, vihkipari ottaa pappiin yhteyttä. Hänen kanssaan sovitaan tapaaminen, jossa suunnitellaan tulevaa vihkimistä ja täytetään tarvittavia papereita. Tuolloin on hyvä olla päätettynä tuleva sukunimi sekä kahden todistajan nimet. Kanttorin kanssa sovitaan musiikista. Vihkikeskustelun yhteydessä tai erikseen sovittavana ajankohtana voidaan harjoitella toimitusta vihkipaikassa.

Tutustu häätilaisuuteen
Avioliittoon vihkimisen kaava
Toimituksen kulkuLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Kanttorit

Kuulutukset

Jumalanpalveluksessa on tapana lukea naimisiin menevien nimet. Heille ja heidän yhteiselle tulevaisuudelleen rukoillaan Jumalan siunausta. Tätä kutsutaan vanhan tavan mukaan kuulutusten lukemiseksi. Kuulutusten ajankohdan voitte sopia kirkkoherranvirastossa. Voitte myös kieltää nimien lukemisen jumalanpalveluksessa. Samalla voidaan sopia myös lehti-ilmoituksista.

Vihkiminen

Hääpäivänä on enää vähän muistettavaa. Välttämätöntä on vain

  • tuleva puoliso,
  • sormus/sormukset,
  • todistus avioliiton esteiden tutkinnasta ja
  • kaksi todistajaa (tarvittaessa heidätkin voi saada seurakunnasta).

Jumalan siunausta yhteiselle matkallenne!

Tiesitkö, että...

... Varsinaista kihlausaikaa ei tarvita.

... Mahdollisia esteitä vihkimiselle ovat mm. voimassa oleva avioliitto tai lähisukulaisuus.

.... Vihittävillä tulee olla rippikoulu käytynä.

... Esteettömyystodistus annetaan viikon kuluttua esteiden tutkinnan pyytämisestä.

.... Vihkimistä täytyy olla todistamassa vähintään kaksi henkilöä.

... Kirkolla on kaava myös avioliiton vuosipäivän rukoushetken viettämiseen.

... Vihkivaloja ei luterilaisen opin mukaan varsinaisesti voi uusia, mutta puolisot voivat uudistaa lupauksensa toisilleen ja näin juhlistaa uutta vaihetta avioliitossaan. Kirkolla on kaava "Rukoushetki avioliittoon vihkimisen vuosipäivänä​", jota voidaan soveltaa näissä tilanteissa.

Avioliiton siunaaminen

Siviiliviranomaisen edessä tai muualla kuin Suomessa solmittu avioliitto voidaan siunata kirkollisesti.  Avioliiton siunaamista voi pyytää myös silloin, jos aviopari ei kuulu kirkkoon tai vain toinen puoliso  kuuluu kirkkoon. 
 

Avioliiton siunaaminen muistuttaa pitkälti kirkollista vihkimistä. Merkittävin ero on kysymysten sanamuodossa. Avioliiton siunaamisen kaavassa ei ole sormusrukousta eikä sormuslupauksia. Sormusten vaihtamisen katsotaan kuuluvan avioliittoon vihkimiseen. 

 

Häiden jälkeen

Kirkkoherranvirasto huolehtii avioliiton ja mahdollisen nimenmuutoksen rekisteröinnin  väestörekisterijärjestelmään. Uusi kelakortti tulee postissa automaattisesti nimeään vaihtaneelle. Suomessa ei ole virallista vihkitodistusta, sillä tieto vihkimisestä ja mahdollisesta sukunimenmuutoksesta kulkeutuu viranomaisille väestörekisterijärjestelmän kautta. Nimenmuutoksen voi tarvittaessa todistaa virkatodistuksella, jonka voi tilata omasta kotiseurakunnasta.

Avioliitto on jatkuvaa yhteen kasvamista - onnen hetkiä ja kasvukipuja. Järvenpään seurakunta panostaa erityisesti parisuhteiden ja perheiden tukemiseen. Tarjolla on ilmaiseksi parisuhdeluentoja, leirejä ja perheneuvontaa. Aikuisille on tarjolla myös monenlaista toimintaa, joten yhteisen harrastuksenkin voi löytää seurakunnasta. 

Tutustu ja tule mukaan

Parisuhdetoimintaa
 


 

 

Vihki- eli toimituskeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti vihkimisilmoituslomake ja sovitaan mahdollisista kuulutuksista.

Vihki- eli toimituskeskustelu

Kirkkohäissä pyydetään siunausta avioliitolle. Pari lupautuu naimisiin mennessään rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Pappi huolehtii vihkimisen kulusta.

Vihkimisen kulku

Naimisiin ulkomailla?

Jos haluat naimisiin ulkomailla, aloita valmistelut puolta vuotta aiemmin.
Lisätietoja häistä ulkomaillaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Tutustu Perheneuvonta.fi-sivustoon! Perheasiain neuvottelukeskus on Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakuntien yhteinen maksuton neuvontapalvelu perheille ja pariskunnille.