Virkistystä kevääseen ikääntyneille

Hyvän mielen kerho

eläkeläisille ja ikääntyneille kokoontuu kerran kuussa tiistaisin 30.1., 27.2., 26.3. ja 23.4. klo 13–14.30 Kirkonkulman salissa, Kirkkotie 6A. Tule viettämään leppoisaa iltapäivää kahvikupposen äärellä yhdessäolon, keskustelun, hartaushetken ja viriketuokioiden merkeissä. Kerhoa ohjaa ja lisätietoja antaa diakoniatyöntekijä Mervi Salminen p. 040 769 3114.

Loutin tupa

Maanantaista perjantaihin klo 9–15 ja keskiviikkoisin klo 12–15 Loutin kerhotalossa, Harjutie 2 B. Yhdessäoloa, keskustelua ja puuhaa kaikenikäisille. Tiistaisin klo 10.30–11.45 maksuton lounas. Toiminta alkaa 2.1.2024.

Samalla sopalla -keittolounaat

joka toinen torstai 18.1., 1.2., 15.2., 29.2., 14.3., 28.3., 11.4. ja 25.4. klo 11-13 seurakuntasalissa. Maksu vapaaehtoinen.

Gospel-kuntojumppa  

maanantaisin klo 17–17.50 seurakuntatalon liikuntahallissa, Kirkkotie 1 D. Gospel-jumppatunti sisältää liikkeitä
niska-hartia-alueen ja selän liikkuvuuden parantamiseksi, helpon lihaskunto-osuuden ja rauhalliset loppuvenyttelyt.
Tunti alkaa alkurukouksella ja liikkeiden tahdittajana käytetään kristillistä musiikkia. Sopii kaiken kuntoisille. Ohjaajana Minttu Kullström.
Osallistumismaksu 2 €/kerta. Kevätkausi alkaa 8.1.2024.

​Oliivi

- KAIKILLE AVOIN SEURAKUNNAN OLOHUONE, Kirkkotie 2 b
on avoinna maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 10-13 ja perjantaisin klo 11-13. Oliivissa voit istahtaa alas ja lukea päivän lehtiä, hengellisiä lehtiä tai kirjoja vapaaehtoisten keittämästä kahvikupillisesta nauttien. Tarjolla juttuseuraa ja musiikkia. Aamuhartaus ma ja ke klo 11, ja pe klo 12. Oliivin kevätkausi alkaa 8.1.2024.

Kotikäynnit ja keskustelutapaamiset

Diakoninen vanhustyö on kotiympäristössä tapahtuvaa kohtaamista, johon voi sisältyä keskustelua, palveluohjausta, hartaushetken viettoa, yhdessä laulamista, rukousta, ehtoollisen viettoa, yms. Kun mieltäsi painaa jokin asia tai sairauden tai toimintakyvyn heikentymisen vuoksi kaipaat kiireetöntä ja luotettavaa kuuntelijaa kotiin, niin otathan yhteyttä. Voit tulla myös seurakunnan tilaan keskustelemaan mieltäsi painavista asioista. Ohjaamme ja annamme tietoa myös Keusoten ja Järvenpään kaupungin palveluista.

Tapaamme mielellämme sinua! Yhteystietomme löydät sivun alalaidasta. 

HUOM! Ajankohtaiset tiedot toiminnoista löytyvät keskiviikkoisin seurakunnan lehtipalstalla Keski-Uusimaasta -lehdestä.

 

Etsivän ja löytävän vanhustyön kevät

Mietityttääkö oma tai läheisesi arjessa selviytyminen tai hoidatko kenties omaa ikääntynyttä läheistäsi? Onko elämäntilanteesi muuttunut? Koetko yksinäisyyttä tai turvattomuutta? Toivotko tietoa Järvenpään alueen palveluista tai haluaisitko keskustella mieltäsi painavista asioista luottamuksella? Miten voisimme auttaa sinua?

Näillä kysymyksillä lähestymme Järvenpään alueella eläviä ikäihmisiä ja heidän läheisiään. Etsivää ja löytävää vanhustyötä on nyt tehty vuosi ja tuntuu hyvältä, että niin monet ikääntyneet ovat pyytäneet yhteydenottoa eri tahoilta. Etsivälle ja löytävälle vanhustyölle on siis tarvetta ja sillä on merkitystä.

Välitämme sinusta-postia

Ikääntyneiden postiluukut kolahtavatkin jälleen, kun seuraavat Välitämme sinusta- yhteydenottokortit postitetaan 89-95-vuotaille. Välitämme sinusta, on Keusoten, Järvenpään kaupungin ja seurakunnan yhteinen Etsivän ja löytävän vanhustyön hanke, jonka tavoitteena on auttaa ikääntyneitä saamaan arjessa selviytymistä vahvistavaa ohjausta, apua ja tukea sekä tietoa alueen palveluista, kokoavasta toiminnasta ja seurakunnan palveluista.

Seurakunnasta teemme mm. kotikäyntejä, joissa voi luottamuksellisesti puhua mieltään painavista asioista, saada palveluohjausta ja apua käytännön asioiden hoitamiseen. Halutessaan voi myös sopia diakonissan kanssa puhelinkeskusteluajan tai keskustelutapaamisen seurakunnan tilaan. Kerromme mielellämme seurakunnan avoimista kohtaamispaikosta ja kerhotoiminnasta ja kutsumme ikäihmisiä esim. hoivaretkille, joihin seurakunta järjestää kuljetukset.

Kohdataan arjessa

Keväällä jalkaudumme kohtaamaan ikääntyneitä kasvokkain heidän arjen toimintaympäristöihinsä ja viemme niihin Välitämme sinusta- yhteydenottokortteja.  Näin pidämme esillä Etsivää ja löytävää vanhustyötä myös herätellen ikääntyneistä välittämisen ilmapiiriä ja asennetta koko kaupungin alueella. Suunnitteilla on myös Etsivän ja löytävän vanhustyön laajentaminen muihin Keusote-kuntiin moniammatillisen verkostoyhteistyön kautta.

Hetki aikaa ikääntyneelle

Viime syksyn aikana tuli yhteydenottoa pyytäneiltä yksin asuvilta ikääntyneiltä yhä enemmän toiveita saada ystävävapaaehtoinen, joka voisi vierailla ikääntyneen luona esim. kerran tai kaksi kertaa kuukaudessa. Ikääntyneet ovat vähästäkin kiitollisia ja lyhytkin vierailu ilahduttaa ja piristää päivää. Ikääntyneet ovat myös joustavia ja heillä on suuri sydän, joten aina voi sopia toisen kyläilypäivän, jos itselle tulee jokin este. Ystävävapaaehtoisena voit toimia niin kuin omien ystäviesikin kanssa, jakaa ajatuksia ja kuulumisia, olla ihmisenä toiselle ihmiselle. Jos haluat tulla mukaan välittämään yhdessä ja voit antaa hetken aikaasi jollekin ikääntyneelle, niin otathan yhteyttä diakoni Mikael Jutilaan p. 040 683 4729. Ystävävapaaehtoisilla on myös mahdollisuus halutessaan saada tukea ja ohjausta ystävätoimintaan. Voit olla kyläily- tai soittoystävänä, kumpi vain sinulle parhaiten sopii.

 

Mielen päällä

Etsivän ja löytävän vanhustyön kohtaamisissa ja käydyissä keskusteluissa on noussut esille monenlaisia huolia ja tarpeita, mutta myös kiitoksen aiheita ja elämän moninaista rikkautta, elämään kuuluvia iloja ja suruja, joita meillä kaikilla on. Sairaudet, menetykset, haastavat tilanteet, yksinäisyyden kokemukset, taloudelliset vaikeudet, muistiin liittyvät haasteet ja ylipäätään tarve puhua elämässä koetusta sekä saada hengellistä tukea ovat meille yhteisiä ja ihmisyyteen kuuluvia.  

Ikääntyneet toivovat tietoa, mistä saada mitäkin apua. Digisyrjäytyminen on hankaloittanut monen ikääntyneen elämää vaikeuttaen yhteyden saamista palveluiden tuottajiin. Myös ikääntymiseen liittyvät muutokset ja itseä voimauttavista asioista luopuminen tuovat halun työstää elämänkaarella koettua, mikä onkin eräs tärkeä ikääntymisen kehitystehtävä.

Kutsun sinuakin mukaan Välittämisen hankkeeseen! Yhdessä voimme enemmän!

Lisätietoja Etsivästä ja löytävästä vanhustyötä antaa diakonissa Marketta Hyytiäinen p. 050 436 0548, sp. marketta.hyytianen@evl.fi

Ota yhteyttä

diakonissa

Etsivä ja löytävä vanhustyö

”Vanhustyön diakonissana teen tällä hetkellä Etsivää ja löytävää vanhustyötä yhdessä verkostotoimijoiden kanssa Järvenpään alueella. Työn tavoitteena on eniten tukea ja apua tarvitsevien kotona asuvien järvenpääläisten ikääntyneiden löytäminen ja heidän kokonaisvaltaisen hyvinvointinsa tukeminen. Monet ikääntyneet kokevat yksinäisyyttä, turvattomuutta ja arjessa selviytymisen haasteita.

Iloitsen ihmisten kohtaamisesta. Kotikäynnit ja sielunhoidolliset keskustelut ovatkin merkittävä ja mieluinen osa työtäni. Moni ikääntynyt kärsii jakamattomista hetkistä, kun ei ole ketään, joka kuuntelisi, näkisi ja ymmärtäisi ja tarvittaessa auttaisi esim. käytännön asioiden hoitamisessa. Työniloa tuo, kun tietää olevansa juuri oikealla paikalla omassa työtehtävässään ja saa kulkea vierellä, tukea, rohkaista ja lohduttaa, tuoda toivoa epätoivon keskelle, auttaa niissä asioissa, joissa toinen kokee haasteita, rohkaista Jumalan sanan, rukouksen ja kotiehtoollisen kautta, osoittaa tietä Jumalan Isän rakkauteen ja esirukoilla toisen puolesta; se voimauttaa itseäkin.

Työssä palkitsevaa on seurakuntalaisen tai ikääntyneen helpottunut ja kiitollinen olotila, kun jokin asia, jota hänen on ollut mahdoton itse hoitaa, on saatu yhdessä eteenpäin tai kun on yhdessä saatu kantaa Taivaan Isän huolenpitoon jokin ikääntyneen sydämellä ollut murhe. Hymy, silmien säteily yhteisen hetken jälkeen, ikääntyneen into hänen kertoessaan omaa elämäntarinaansa. Tai kun ikääntynyt löytää kotitien, taivastien, Jeesuksen ja Jumalan, Taivaan Isän läheisyyden ja läsnäolon keskelle arkeaan ja jaksaa sen avulla mennä päivästä toiseen sairauksien ja vanhuuden heikentämänä, vaikkakin kotona sinnitellen; se tuo työniloa.

Toivoa ja iloa omaan elämääni tuovat usko Jumalaan ja yhteys aikuisiin lapsiimme ja lastenlapsiin, joita on jo seitsemän ja tietysti rakkaat ystävät. Lapsenlapsissa on sitä ihanaa virtaa ja elämänvoimaa, joka tarttuu ja saa sydämen läikkymään ilosta. Hengellinen lukeminen, rukous, laulaminen, mökkeily, runojen rustaaminen ja puolison kanssa lenkkeily ja liikunta yleensäkin ovat minulle tärkeitä voimanlähteitä.

Lempijakeita Raamatussa on monia, mm. Jes. 54:11 ” Sillä vuoret väistykööt ja kukkulat horjukoot, mutta Minun armoni ei sinusta väisty eikä Minun rauhanliittoni horju, sanoo Herra, sinun armahtajasi.” Jumalan rakkauteen ja huolenpitoon voi luottaa.