Virkistystä kesään ikääntyneille

 

Loutin kesätupa

ajalla 27.5.-20.6. maanantaista perjantaihin klo 9–13 ja 24.6.-2.8. ti ja to klo 9-12 Loutin kerhotalossa, Harjutie 2 B. Yhdessäoloa, keskustelua ja puuhaa kaikenikäisille. Viikko 32 suljettu, tuvan ovet aukeavat taas 12.8. alkaen.

Hoivaretket Leiriniemeen to 6.6. ja to 29.8.

Hoivaretkipäivä on tarkoitettu monisairaille ja liikuntarajoitteisille ikääntyneille sekä omaishoitajapariskunnille, jotka eivät pysty
osallistumaan muille seurakunnan retkille.

Seurakunta järjestää retkikuljetukset inva-takseilla. Voit ilmoittautua sinulle parhaiten sopivaan retkipäivään. Ilmoittautuminen 6.6. retkelle 22.5. ja 23.5. klo 14–16 välisenä aikana ja 29.8. retkelle 1.8. ja 2.8. klo 12–14 välisenä aikana diakonissa Mervi Salmiselle p. 040 769 3114.Ikääntyneiden leiri Leiriniemessä

ti 6. – to 8.8. on tarkoitettu niille ikääntyneille ja omaishoitajapariskunnille, jotka eivät muutoin kesän aikana pääse lomailemaan
tai jotka kokevat yksinäisyyttä ja kaipaavat virkistystä ja yhteyttä muihin ikääntyneisiin. Vietämme kolme leiripäivää kesän lämmöstä, luonnosta, järvimaisemasta, yhdessä olosta sekä hartaus- ja virikehetkistä nauttien. Leirille osallistujan tulee pystyä itse huolehtimaan arjen perustoiminnoista ja lääkehoidostaan. Leirimaksu 40 € sisältää täysihoidon ja leiriohjelman sekä liinavaatteet. Mahdollisuus hakea maksuvapautusta.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot 17.6. ja 18.6. klo 12–14 välisenä aikana diakonissa Mervi Salminen p. 040 769 3114.

Kotikäynnit ja keskustelutapaamiset

Diakoninen vanhustyö on kotiympäristössä tapahtuvaa kohtaamista, johon voi sisältyä keskustelua, palveluohjausta, hartaushetken viettoa, yhdessä laulamista, rukousta, ehtoollisen viettoa, yms. Kun mieltäsi painaa jokin asia tai sairauden tai toimintakyvyn heikentymisen vuoksi kaipaat kiireetöntä ja luotettavaa kuuntelijaa kotiin, niin otathan yhteyttä. Voit tulla myös seurakunnan tilaan keskustelemaan mieltäsi painavista asioista. Ohjaamme ja annamme tietoa myös Keusoten ja Järvenpään kaupungin palveluista.

Tapaamme mielellämme sinua! Yhteystietomme löydät sivun alalaidasta. 

HUOM! Ajankohtaiset tiedot toiminnoista löytyvät keskiviikkoisin seurakunnan lehtipalstalla Keski-Uusimaasta -lehdestä.

 

Etsivä ja löytävä vanhustyö

Mietityttääkö sinua oma tai läheisesi arjessa selviytyminen tai hoidatko kenties omaa ikääntynyttä läheistäsi? Onko elämäntilanteesi muuttunut? Koetko yksinäisyyttä tai turvattomuutta? Toivotko tietoa Järvenpään alueen palveluista tai haluaisitko keskustella mieltäsi painavista asioista luottamuksella? Miten voisimme auttaa sinua? Näillä kysymyksillä lähestymme Järvenpään alueella eläviä ikäihmisiä ja heidän läheisiään Etsivän ja löytävän vanhustyön- hankkeessa.

Välitämme sinusta

Välitämme sinusta, on Keusoten, Järvenpään kaupungin ja seurakunnan yhteinen vanhustyön hanke, jonka tavoitteena on auttaa ikääntyneitä saamaan arjessa selviytymistä vahvistavaa ohjausta, apua ja tukea sekä tietoa alueen palveluista, kokoavasta toiminnasta ja seurakunnan palveluista.

Seurakunnasta teemme mm. kotikäyntejä, joissa voi luottamuksellisesti puhua mieltään painavista asioista, saada palveluohjausta ja apua käytännön asioiden hoitamiseen sekä tukea hengellisen elämän alueella. Halutessaan voi myös sopia diakonissan kanssa puhelinkeskusteluajan tai keskustelutapaamisen seurakunnan tilaan. Kerromme mielellämme seurakunnan avoimista kohtaamispaikosta ja kerhotoiminnasta ja kutsumme ikäihmisiä esim. hoivaretkille, joihin seurakunta järjestää kuljetukset.

Kohdataan arjessa

Tämän vuoden aikana jalkaudumme myös kohtaamaan ikääntyneitä kasvokkain heidän arjen toimintaympäristöihinsä. Haluamme pitää esillä Etsivää ja löytävää vanhustyötä ja herätellä ikääntyneistä välittämisen kulttuuria ja asennetta koko kaupungin alueella.

”Jos vapaaehtoisystävä ei kävisi luonani, elämäni olisi todella yksinäistä”

Yksin asuvilta ja yksinäisyyttä kokevilta ikääntyneiltä tulee yhä enemmän toiveita saada ystävä, jonka kanssa voisi tavata esim. kerran tai kaksi kertaa kuukaudessa ja jutella ihan tavallisista asioista. Lyhytkin vierailu ilahduttaa ja piristää päivää. Ikääntyneet ovat myös joustavia, joten aina voi sopia toisen tapaamispäivän, jos itselle tulee jokin este. Ystävävapaaehtoisena voi toimia niin kuin omien ystävienkin kanssa, jakaa ajatuksia ja kuulumisia, olla ihmisenä toiselle ihmiselle. Jos haluat antaa hetken aikaasi jollekin ikääntyneelle, niin otathan yhteyttä diakoni Mikael Jutilaan p. 040 683 4729. Ystävävapaaehtoiset saavat myös halutessaan tukea, ohjausta ja koulutusta vapaaehtoisena toimimiseen. Voit olla kyläily- tai soittoystävänä, kumpi sinulle parhaiten sopii.

Ethän jää yksin

Etsivän ja löytävän vanhustyön kohtaamisissa tulee esille monia ikääntyneitä kuormittavia asioita, huolia ja tarpeita. Sairaudet, menetykset, yksinäisyyden kokemukset, taloudelliset ja muistiin liittyvät haasteet ja tarve puhua elämässä koetusta sekä saada hengellistä tukea ovat yhteisiä. Digisyrjäytyminen on hankaloittanut monen ikääntyneen elämää vaikeuttaen yhteyden saamista palveluiden tuottajiin. Lomakkeiden täyttäminen on vaikeaa, jos näkö on heikko ja kädet kömpelöt. Ikääntymiseen liittyvät muutokset ja itseä voimauttavista asioista luopuminen voivat eristää ja tuoda elämään alakuloa. Silloin on hyvä, kun voi puhua jollekin ja tulla kuulluksi ja nähdyksi. Sanotaanhan, että jaettu ilo tuplaantuu ja niin myös ikävät asiat lievittyvät, kun niitä saa pois omalta sydämeltä.

Tule sinäkin mukaan Välittämisen hankkeeseen! Yhdessä voimme enemmän!

Lisätietoja Etsivästä ja löytävästä vanhustyötä antaa
diakonissa Marketta Hyytiäinen
p. 050 436 0548
sp. marketta.hyytianen@evl.fi

 

 

Ota yhteyttä

diakonissa

Etsivä ja löytävä vanhustyö

”Vanhustyön diakonissana teen tällä hetkellä Etsivää ja löytävää vanhustyötä yhdessä verkostotoimijoiden kanssa Järvenpään alueella. Työn tavoitteena on eniten tukea ja apua tarvitsevien kotona asuvien järvenpääläisten ikääntyneiden löytäminen ja heidän kokonaisvaltaisen hyvinvointinsa tukeminen. Monet ikääntyneet kokevat yksinäisyyttä, turvattomuutta ja arjessa selviytymisen haasteita.

Iloitsen ihmisten kohtaamisesta. Kotikäynnit ja sielunhoidolliset keskustelut ovatkin merkittävä ja mieluinen osa työtäni. Moni ikääntynyt kärsii jakamattomista hetkistä, kun ei ole ketään, joka kuuntelisi, näkisi ja ymmärtäisi ja tarvittaessa auttaisi esim. käytännön asioiden hoitamisessa. Työniloa tuo, kun tietää olevansa juuri oikealla paikalla omassa työtehtävässään ja saa kulkea vierellä, tukea, rohkaista ja lohduttaa, tuoda toivoa epätoivon keskelle, auttaa niissä asioissa, joissa toinen kokee haasteita, rohkaista Jumalan sanan, rukouksen ja kotiehtoollisen kautta, osoittaa tietä Jumalan Isän rakkauteen ja esirukoilla toisen puolesta; se voimauttaa itseäkin.

Työssä palkitsevaa on seurakuntalaisen tai ikääntyneen helpottunut ja kiitollinen olotila, kun jokin asia, jota hänen on ollut mahdoton itse hoitaa, on saatu yhdessä eteenpäin tai kun on yhdessä saatu kantaa Taivaan Isän huolenpitoon jokin ikääntyneen sydämellä ollut murhe. Hymy, silmien säteily yhteisen hetken jälkeen, ikääntyneen into hänen kertoessaan omaa elämäntarinaansa. Tai kun ikääntynyt löytää kotitien, taivastien, Jeesuksen ja Jumalan, Taivaan Isän läheisyyden ja läsnäolon keskelle arkeaan ja jaksaa sen avulla mennä päivästä toiseen sairauksien ja vanhuuden heikentämänä, vaikkakin kotona sinnitellen; se tuo työniloa.

Toivoa ja iloa omaan elämääni tuovat usko Jumalaan ja yhteys aikuisiin lapsiimme ja lastenlapsiin, joita on jo seitsemän ja tietysti rakkaat ystävät. Lapsenlapsissa on sitä ihanaa virtaa ja elämänvoimaa, joka tarttuu ja saa sydämen läikkymään ilosta. Hengellinen lukeminen, rukous, laulaminen, mökkeily, runojen rustaaminen ja puolison kanssa lenkkeily ja liikunta yleensäkin ovat minulle tärkeitä voimanlähteitä.

Lempijakeita Raamatussa on monia, mm. Jes. 54:11 ” Sillä vuoret väistykööt ja kukkulat horjukoot, mutta Minun armoni ei sinusta väisty eikä Minun rauhanliittoni horju, sanoo Herra, sinun armahtajasi.” Jumalan rakkauteen ja huolenpitoon voi luottaa.