Suru ja kriisit

Joskus elämä satuttaa: erilaiset tilanteet, kuten kuolema, oma tai läheisen sairastuminen, vammautuminen, työttömäksi jääminen, rikoksen uhriksi joutuminen tai onnettomuuden kohtaaminen voivat järkyttää mieltä ja kriisiyttää elämäntilanteen.

Seurakunnan työntekijät ovat sinua varten, kun haluat keskustella tapahtuneesta ja etsiä selviytymiskeinoja. Käytettävissäsi ovat diakoniatyöntekijät ja papit, joiden kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia, maksuttomia ja kaikille Järvenpään alueen asukkaille tarkoitettuja. Saat yhteyden pappiin, p. 040 487 3706 ma-pe 9-13 ja diakoniatyöntekijään 050 571 1889 ma ja to 10-11.

Palveleva puhelin ja palveleva netti Linkki avautuu uudessa välilehdessäantavat keskusteluapua kaikissa elämäntilanteissa ja kysymyksissä, myös surun kohdatessa. Palvelevan puhelimen ja palvelevan netin tarkemmat tiedot löydät sivulta www.kirkonkeskusteluapua.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Sururyhmä läheisensä menettäneille

Seurakunta järjestää läheisensä menettäneille vertaisryhmiä, sururyhmiä. Näissä suljetuissa pienryhmissä on mahdollisuus luottamuksellisesti käsitellä kuolemaa ja menetystä keskustellen, kysellen ja omia tunteita ilmaisten.

Uudet ryhmät alkavat keväisin ja syksyisin ja ovat määräaikaisia. Ryhmiä ohjaavat papit ja diakoniatyöntekijät.

Seuraava ryhmä alkaa kokoontua syyskuussa 2022.

SYKSYN 2022 SURURYHMÄ

Ryhmässä keskustellaan läheisen kuolemaan ja suruun liittyvistä asioista ja tunteista.

Ryhmä kokoontuu torstaisin 22.9., 29.9., 6.10., 13.10., 3.11., 10.11., 17.11., 1.12., klo 13.30-15.00 seurakuntatalon Kammarissa (Kirkkotie 1).

Pappi Anne Aho ja diakoni Katariina Autero toimivat ryhmän ohjaajina.

Tiedustelut ja ilmoittautuminen 30-31.8. klo 14-16 Katariina Autero p.0504319701. Vahvistamme syyskuun alkupuolella sururyhmään pääsyn.

SURURYHMÄ ITSEMURHAAN KUOLLEIDEN LÄHEISILLE

Itsemurha eroaa muista kuolemista siinä, että kysymykset ja niihin liittyvät tunteet ovat erityisen vahvoja. Läheisistä saattaa tuntua, ettei tapahtuneesta voi puhua avoimesti – asiaan yhdistyy usein häpeää. Kun tunteet lukitaan sisälle, suruprosessi ei pääse kunnolla alkamaan. Apu löytyy usein puhumisen ja asioiden avaamisen kautta.

Vasta kun itsemurhan tehneen läheinen on kohdannut asiaan liittyvät, usein ristiriitaiset tunteet, löytyy itse suruprosessille enemmän tilaa. Vertaistuesta sururyhmässä saa parhaan avun, kun kuolemasta on kulunut vähintään 4 kuukautta. Alun tunteiden käsittelyyn on enemmän apua henkilökohtaisesta tapaamisesta ammattiauttajan kanssa.

Vaikka läheinen ihminen kuolee, hänen kanssaan koettu rakkaus ei katoa mihinkään. Surun kanavoituminen kaipaukseksi ja ikäväksi auttaa elämässä eteenpäin.

Ilmoittautuminen

· Syksyn 2022 itsemurhan tehneiden omaisten sururyhmän ohjaajina ovat pastori Leena Berntsson ja Surunauha ry:stä ohjaaja Juha Perkiä.

· Ryhmä kokoontuu tiistai-iltaisin klo 17.30 – 19.00 alkaen 6.9. Järvenpään seurakuntatalon takkahuoneessa, os. Kirkkotie 1C. Kokoontumiskerrat 6.9., 20.9., 4.10., 11.10., 25.10., 8.11. ja 22.11.

· Vain 1 läheinen samaa menehtynyttä ihmistä kohden. Ryhmän koko on n. 4 – 7 henkilöä.

· Ryhmään ovat tervetulleita itsemurhan tehneiden omaiset Keski-Uudenmaan alueelta: Järvenpäästä, Tuusulasta ja Keravalta.

· Ilmoittautuminen Krista Valtoselle puhelimitse to 25.8. tai ti 30.8. klo 12-15 p.050 406 8033 tai sähköpostitse krista.valtonen@evl.fi

Rukoushetki surussa

Rukoushetki surussa toimitetaan omaisen kuoltua: kun kuolinviesti on vastaanotettu ja jätetään jäähyväisiä vainajalle sairaalan kappelissa tai kotona. Rukoushetki voidaan toimittaa myöhemminkin sanomakellojen soidessa tai omaisen haudalla.

Rukoushetki vietetään omaisten kesken. Kaava löytyy virsikirjan lopussa olevasta liitteestä. Seurakunnan työntekijää voi myös pyytää toimittamaan rukoushetken. Ota yhteys kirkkoherranvirastoon.

Sairaan luona käynti

Seurakunnan pappia tai diakoniatyöntekijää on mahdollisuus pyytää vierailemaan sairaan tai kuolevan luona joko kotona tai laitoksessa. Vierailua toivova voi ottaa yhteyttä papin puhelimeen p. 040 487 37 06 tai diakoniatoimistoon ma & to p. 050 571 1889.

Käyntiin liittyy usein keskustelu, rippi ja papin jakama ehtoollinen. Muukin henkilö kuin pappi voi ottaa vastaan ripin ja rukoilla sairaan puolesta. Rippi, rukous sairaan puolesta ja rukous kuolevan puolesta löytyvät virsikirjan lopussa olevasta liitteestä.

Onko perhettänne kohdannut suru, vakava sairaus tai kuolema? Otamme osaa. Seurakunnan työntekijät ovat kuulolla kun haluat jonkun keskustelukumppaniksi tai vain vierellesi tämän kaiken keskelle.

Suru, kriisi

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö

Seurakunnat auttavat kuntia onnettomuuksien jälkipuinnin ja kriisiterapian järjestämisessä.

Hengellistä apua onnettomuuksien uhreille

Suomen sairaaloissa toimii yli sata sairaalapappia. He ovat kaikkien potilaiden käytettävissä henkilökohtaista keskustelua, rippiä tai sielunhoitoa varten.

Sairaalapappi kulkee vierelläsi kun olet sairas

Lapsen kuoleman suuressa surussa ei tarvitse selvitä yksin. Läheisten lisäksi sekä kotikunta että kirkko auttavat.

Lapsen kuoleman surussa ei tarvitse selvitä yksin