Jokainen nimi on tarinan arvoinen 

Uudistettu nimilaki on ollut vuoden voimassa. Nimien antamisen pelikenttä laajentui sekä etu- että sukuniemien osalta. Etunimiä on voi antaa neljä. Pienen kartoituksen perusteella Järvenpäässä ei kuluneen vuoden aikana annettu kenellekään lapselle neljä nimeä. 

Myös omaan nimirimpsuun voi lisätä itse nimiä. Jos on jäänyt vaikka harmittamaan se, että vanhemmat eivät aikoinaan ole antaneet rakkaan tai rikkaan isoisovanhemman nimeä, voi sen itse itselleen lisätä. 

Päivänsankari herätettiin torvisoitolla

Suomessa oli vahvoja nimipäivänvietto perinteitä jo 1800-luvulta saakka. Sankari herätettiin varhain aamulla laululla – tai jopa pistoolin laukauksella ja heitettiin ilmaan hurraa huutojen säestyksellä. Onnittelijat olivat pukeutuneet asuihin, joissa heitä ei tunnistettaisi. Sankarin luona vietettiin nimipäiväkutsut, tarjolla oli kaljaa tai kahvia ja vehnärinkeleitä.   

Nimipäiväsankarille koristeltiin usein pieni nimipäiväpuu tai nimipäiväsalko, johon kiedottiin koristeköynnöksiä, seppeleitä ja lahjoja. Monissa kirkoissa on nykyään kastepuu- myös Järvenpään kirkossa. Siihen ripustetaan kastetta seuraavana viikonloppuna magneettinen kastelehti, jossa on kastetun vauvan nimi. Perhe saa lehden kotiinsa lapsen 1-vuotispäivänä. 

Nimet kulkevat isältä pojalta

Moni tallettaa nimeen myös erityisen muiston lapsen syntymähetkestä tai odotusajasta. Myrsky-yönä syntynyt vauva voi saada yhdeksi nimekseen Tuuli ja Pyry. 

Tarinoilla halutaan vahvistaa sitä, kuinka merkityksellinen nimi on. Suvun nimiä annetaan edelleen paljon. Kastekaavassa pappi sanoo ”Te vanhemmat olette antaneet lapsellenne nimen”. Tällä korostetaan sitä, että nimi on vanhempien antama. Kaste sen sijaan liittää seurakuntaan ja Kristuksen perheeseen. Monelle isovanhemmalle on koskettava hetki se, jos nämä kuulevat lapsenlapsen nimien kastejuhlassa ensimmäistä kertaa. Ja jos nimessä on mukana joku heidän oman vanhempansa nimi. 

Nimipäiväkalenteri uudistetaan viiden vuoden välein. Seuraava uudistus tulee vuonna 2020. Silloin suomalaiseen kalenteriin lisätään 20 naisen nimeä ja 15 miehen nimeä. Mukaan tulevat mm. Aida, Neela ja Minni. Myös Edvin, Petja ja Rene pääsevät viettämään nimipäiviään. 

Tulevan vuoden aikana Järvenpään seurakunnan työtekijät kertovat omia tarinoitaan nimestään, kummeistaan ja kasteestaan Facebookissa. Bonuksena voit seurata, millä nimellä kirkkoherra Vesaa kutsuttiin nuorisopappina, kuka työntekijöistä on ollut merirosvoradion DJ ja kuka viittä vaille huippumalli. 

Anne Aho, seurakuntapastori

Klikkaa itsesi seurakunnan Facebook-sivuille
Huom! Sinulla tulee olla omat tunnukset Facebookissa. 

 

Kalenteri


Talousjohtaja Kari J. Hietala kertoo nimestään ja nuoruuden kesätyöpaikastaan Facebookissa lauantaina 11.1.2020.
Kuva: Jaakko Harjuvaara