Uutislistaukseen

Musiikin iloa Järvenpäähän yhteistyöllä Suomalaisen barokkiorkesterin kanssa

Järvenpään kaupunki ja Järvenpään seurakunta ovat tehneet kolmenkeskistä konserttiyhteistyötä Suomalaisen barokkiorkesterin kanssa vuodesta 2021 alkaen. Jatkoa on luvassa ainakin vuoteen 2026 yhteistyösopimuksen merkeissä. Yhteistyön taustalla häärii henkilöitä, jotka ovat musiikin ammattilaisia itsekin.

suomalainen-barokkiorkesteri-2-juuso-westerlund-1024x768.jpg

Suomalainen barokkiorkesteri vierailee Järvenpäässä tiuhaan jatkossakin. Kuva: Juuso Westerlund

Järvenpään kaupunki ja Järvenpään seurakunta ovat tehneet kolmenkeskistä konserttiyhteistyötä Suomalaisen barokkiorkesterin kanssa vuodesta 2021 alkaen. Kotisalinaan Helsingin Ritarihuonetta pitävä orkesteri näkyy ja kuuluu Järvenpäässä myös tulevaisuudessa vahvasti, sillä tahot ovat solmineet yhteistyösopimuksen myös seuraavalle kolmelle vuodelle, aina vuoden 2026 loppuun saakka. Kumppanuuden taustalla on ajatus siitä, että taajaan paikkakunnalla vierailevasta orkesterista tulisi yleisölle läheinen.

– On suuri ilo päästä syventämään ja kehittämään Suomalaisen barokkiorkesterin ja Järvenpään kumppaneiden kanssa korona-aikana alkanutta yhteistyötä. Orkesterimme monipuolinen ohjelmisto ja kokoonpanot mahdollistavat sen, että voimme kuunnella herkällä korvalla järvenpääläisten toiveita ja ideoita. Kenties lopputuloksena syntyy jonkinlainen kotiorkesterifiilis puolin ja toisin, kertoo Laura Kajander.

Kajander on Suomalaisen barokkiorkesterin, tuttavallisemmin FiBOn, toiminnanjohtaja, mutta myös orkesterin mukana eri kokoonpanoissa soittava alttoviulisti. FiBOn, Järvenpään seurakunnan ja kaupungin yhteistyössä hän ei ole ainut muusikkotaustainen vaikuttaja, vaan seurakunnan osalta yhteistyöstä vastaava Mikko Haapaniemi, johtava kanttori, on mukana useissa muissakin kaupungin musiikkielämään vaikuttavissa projekteissa ja löytyy usein urkujen lisäksi pianon takaa eri yhteyksistä. Järvenpään kulttuurijohtaja, sellistitaustainen Pirre Raijas kuvailee yhteistyötä:

– FiBO on merkittävä toimija pohjoismaisella kulttuurikentällä, ja siksi on suuri kunnia Järvenpään kaupungille saada orkesteri tänne säännöllisesti vierailulle erilaisin kokoonpanoin. FiBOn monipuolinen ohjelmisto tarjoaa musiikin iloa ja innostavia elämyksiä järvenpääläisille sekä vastaa paikkakuntamme orkesterimusiikin tarpeeseen.   

Valtionosuutta saava FiBO työskentelee alan merkittävimpien solistien ja liidereiden kanssa. Vaikka nimensä mukaisesti ytimessä on barokkimusiikki, orkesteri tarttuu usein myös muiden aikakausien teoksiin varhaisbarokista aina varhaisromantiikkaan asti. Seuraavan kerran FiBO esiintyy Järvenpää-talon Sibelius-salissa lauantaina 11.11. klo 16 mukanaan Helsingin kamarikuoro. Priego ad Amore – Rukous rakkaudelle -konsertin johtaa kuoronjohtaja ja kapellimestari Nils Schweckendiek, joka tunnetaan etenkin perehtyneisyydestään kuoromusiikkiin. Luvassa on 1600-luvun säveltäjien, Claudio Monteverdin ja Barbara Strozzin, teatraalisia lauluteoksia, jotka tutkiskelevat universaaleja ja ajattomia aiheita – rakkautta ja kaikkea siihen sisältyvää, kuten huumoria, iloa, intohimoa ja tuskaa.

– Järvenpään kirkossa on luvassa varsinaista barokin hittien juhlaa 3.2. konsertissa, jossa soi niin Georg Friedrich Händelin Concerto Grosso kuin Johann Sebastian Bachin Brandenburgilainen konsertto nro 4. Huhtikuussa 2024 kirkko taas vavahtelee upealla konsertilla FiBOn lyöttäytyessä yhteen paikallisen kuoron, Canzonetta Novan, kanssa tulkitessaan Händelin Messias-oratorion, kertoo Mikko Haapaniemi.

Jatkossa FiBOn vierailuja nähtäneen myös kamarikonserttien muodossa ainakin osana Järvenpään seurakunnan kesäkamarikonserttisarjaa kesällä 2024. Ajatus seurakunnan kuorojen ja järvenpääläisten vierailuista Suomalaisen barokkiorkesterin Eurooppalaiset huippukuorot -sarjan konserteissa Helsingin Musiikkitalossa on myös virinnyt.

Lisätietoja:

Laura Kajander
Toiminnanjohtaja
Suomalainen barokkiorkesteri
puh. 040 593 7154
laura.kajander(at)fibo.fi

Mikko Haapaniemi
Johtava kanttori
Järvenpää seurakunta
puh. 050 431 9439
mikko.haapaniemi(at)evl.fi

Pirre Raijas
Kulttuurijohtaja
Hyvinvoinnin palvelualue, Järvenpään kaupunki
puh. 040 315 2244
pirre.raijas(at)jarvenpaa.fi

4.9.2023 16.11