Paastokalenteri vie seitsemän viikon matkalle kohti pääsiäisen iloa

Suomen evankelis-luterilainen kirkko julkaisee nyt jo viidettä kertaa paastokalenterin. Paastokalenterin ensimmäinen luukku aukeaa laskiaistiistaina 13.2.2024, ja viimeinen luukku toisena pääsiäispäivänä 1.4.2024. Paastokalenteri tarjoaa tukea ja virikkeitä paaston viettoon. Kalenterin 49 luukussa on rohkaisevia elämänohjeita, lempeitä ehdotuksia, rukouksia ja lainauksia virsistä. Seitsemän viikon aikana nostetaan paastoon, rukoukseen, hiljentymiseen ja hengellisyyteen, luopumiseen, oikeudenmukaisuuteen, luomakuntaan ja lähimmäisenrakkauteen liittyviä teemoja. 

Paasto kutsuu hiljentämään ja hiljentymään

Paaston avulla voi pyrkiä keskittymään olennaiseen. Tekemistä rauhoittamalla ja elämän päivittäisiä rutiineja yksinkertaistamalla voi tavoitella myös mielen rauhoittamista. Kohtuullistamisen ja yksinkertaistamisen voi ulottaa elämän eri osa-alueille. Arjen keskellä voi tarkastella pienten rutiininomaisten asioiden syviä merkityksiä, kuten omien ruokailutottumusten ympäristövaikutuksia. 

Aineellisesta hyvästä ja nautinnoista, esimerkiksi ruoasta tai kuluttamisesta, karsimisen toivotaan kasvattavan kykyä keskittyä olennaiseen ja malttia kuunnella sydämen ääntä. Vauhdin hidastamisen myötä ihminen voi löytää tilaa henkisyydelle ja hengellisyydelle.

Paastokalenterin viimeisellä viikolla eletään Jeesuksen kärsimyskertomuksen mukana. Hiljainen viikko päättyy pääsiäisen iloon, kiitollisuuteen ja toivoon iankaikkisesta elämästä. Kristillinen paasto on vanha käytäntö, joka yhdistää useita kirkkokuntia. Kirkkohallituksen jumalanpalveluksen ja hengellisen elämän asiantuntija Terhi Paanasen mukaan paaston ajatus elämän yksinkertaistamisesta puhuttelee tässä ajassa niin aikuisia kuin nuoriakin:

”Paastoaminen valmistaa ihmistä heittäytymään ja nauttimaan paaston jälkeisestä juhlasta. Ylösnousemuksen mahdottomuus särkee arkisen elämän ahtaat raamit ja avaa näköaloja iloon ja toivoon.”

Voit tulostaa kalenterin täältä.

Paastokalenteri aukee Järvenpään seurakunnan Facebook-sivuilla päivittäin.