Suru ja kriisit

Joskus elämä satuttaa: erilaiset tilanteet, kuten kuolema, oma tai läheisen sairastuminen, vammautuminen, työttömäksi jääminen, rikoksen uhriksi joutuminen tai onnettomuuden kohtaaminen voivat järkyttää mieltä ja kriisiyttää elämäntilanteen.

Seurakunnan työntekijät ovat sinua varten, kun haluat keskustella tapahtuneesta ja etsiä selviytymiskeinoja. Käytettävissäsi ovat diakoniatyöntekijät ja papit, joiden kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia, maksuttomia ja kaikille Järvenpään alueen asukkaille tarkoitettuja. Saat yhteyden pappiin, p. 040 487 3706 ma-pe 9-13 ja diakoniatyöntekijään 050 571 1889 ma ja to 10-11.

Palveleva puhelin ja palveleva netti Linkki avautuu uudessa välilehdessäantavat keskusteluapua kaikissa elämäntilanteissa ja kysymyksissä, myös surun kohdatessa. Palvelevan puhelimen ja palvelevan netin tarkemmat tiedot löydät sivulta www.kirkonkeskusteluapua.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Sururyhmät

Seurakunta järjestää läheisensä menettäneille vertaisryhmiä, sururyhmiä. Näissä suljetuissa pienryhmissä on mahdollisuus luottamuksellisesti käsitellä kuolemaa ja menetystä keskustellen, kysellen ja omia tunteita ilmaisten.

Uudet ryhmät alkavat keväisin ja syksyisin ja ovat määräaikaisia. Ryhmiä ohjaavat papit ja diakoniatyöntekijät. 

Sururyhmä läheisensä menettäneille

Sururyhmässä annetaan aikaa läheisen kuolemaan ja suruun liittyvien tunteiden ja asioiden käsittelyyn. Ryhmässä on mahdollisuus kuunnella ja jakaa omia kokemuksia luottamuksellisessa ilmapiirissä. Itsekin menetyksen kokenut ihminen pystyy ymmär-tämään jotain siitä, mitä toinen sureva kokee. Ryhmään osallistuminen voi osaltaan tuoda tukea oman surun käsittelyssä.

Ryhmä kokoontuu syyskuun lopusta marraskuun loppuun (tai joulukuun alkuun) noin 3 kertaa kuukaudessa. Aikataulu tarkentuu myöhemmin. Ryhmäkerrat ovat keskiviik-koisin klo 17–19 seurakuntatalon Kammarissa. Toivomme osallistumista jokaiselle tai lähes jokaiselle kerralle.

Sururyhmän ohjaajina toimivat pastori Tuija Samila ja diakoni Pia Valonen

Olet lämpimästi tervetullut mukaan!

Ilmoittautuminen ke 28.8 ja to 29.8. klo 14–15.30

Mikäli et esteen vuoksi pysty soittamaan, laitathan tekstiviestin ko. päivinä? Muutoin ilmoittautumisia ei oteta vastaan varausaikojen ulkopuolella.

p. 0400 656976, diakoni Pia Valonen

Sururyhmä itsemurhan tehneiden läheisille

Ryhmä on tarkoitettu itsemurhan tehneiden tai epäselvissä olosuhteissa menehtyneiden läheisille. Osallistuminen on avoin maailmankatsomuksesta riippumatta. Osallistujien toivotaan sitoutuvan syksyn osallistumiskertoihin.

Läheisesi menetyksestä voi olla kulunut vuosia tai lyhyempi aika. Luottamuksellinen sururyhmä mahdollistaa kokemusten ja
ajatusten jakamisen. Moni kokee vertaistuen auttavan.

Ryhmän ohjaajina toimivat Surunauha ry:n koulutettu vertaistukija Juha Perkiä sekä diakonian ja yhteiskunnallisen työn pappi Heli Oksanen Keravan seurakunnasta.

Surunauhan ja seurakuntien yhteistyössä toteuttama ohjattu vertaisryhmä kokoontuu keskiviikkoisin klo 17.30–19
11.9., 18.9., 25.9., 2.10., 9.10., 16.10. ja 6.11.2024 Elävän veden kappelissa, Kansakoulunkatu 13 C, Järvenpää.

Pohditko ryhmään osallistumista?
Lähetä yhteydenottopyyntö tai
ilmoittaudu ryhmään 25.8.2024 mennessä
Heli Oksaselle
p. 0400 378 047 tai
heli.oksanen@evl.fi

 

Ilmoittaudu mukaan syksyllä alkavaan ryhmään! 

Ryhmä eron kokeneille kokoontuu syksyllä 2024 Järvenpään seurakunnan tiloissa. Ryhmä sopii Sinulle, joka kaipaat eroon liittyvien tunteiden ja kokemusten jakamista yhdessä saman kokeneiden kanssa. Ryhmä perustuu vertaistukeen ja siinä sitoudutaan yhteisesti niin vaitioloon kuin läsnäoloonkin.

Ryhmä kokoontuu kerran viikossa torstaisin klo 17ajalla 12.9.- 14.11.2024 (pois lukien syyslomaviikko 17.10). Ryhmän koosta riippuen tapaaminen kestää 1,5 tunnista kahteen tuntiin.

Ryhmään otetaan max 8 henkeä. Ennakkoilmoittautuminen on välttämätön. Kaikki ryhmäläiset haastatellaan etukäteen.

Ryhmää ohjaavat perheneuvojat Jarno Hellström ja Tea Talhola.

Ilmoittaudu 15.8. mennessä p. 050 42 88 150 tai perheneuvonta.jarvenpaa(at)evl.fi.

Sairaan luona käynti

Seurakunnan pappia tai diakoniatyöntekijää on mahdollisuus pyytää vierailemaan sairaan tai kuolevan luona joko kotona tai laitoksessa. Vierailua toivova voi ottaa yhteyttä papin puhelimeen p. 040 487 37 06 tai diakoniatoimistoon ma & to klo 10-11 p. 050 571 1889.

Käyntiin liittyy usein keskustelu, rippi ja papin jakama ehtoollinen. Muukin henkilö kuin pappi voi ottaa vastaan ripin ja rukoilla sairaan puolesta. Rippi, rukous sairaan puolesta ja rukous kuolevan puolesta löytyvät virsikirjan lopussa olevasta liitteestä. 

Kirkko antaa apua elämän kriiseihin. Apua saa sekä käytännöllisten asioiden hoidossa että henkisessä selviämisessä.

Suru, kriisi

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö

Seurakunnat auttavat kuntia onnettomuuksien jälkipuinnin ja kriisiterapian järjestämisessä.

Hengellistä apua onnettomuuksien uhreille

Suomen sairaaloissa toimii yli sata sairaalapappia. He ovat kaikkien potilaiden käytettävissä henkilökohtaista keskustelua, rippiä tai sielunhoitoa varten. 

Sairaalapappi kulkee vierelläsi kun olet sairas

Lapsen kuoleman suuressa surussa ei tarvitse selvitä yksin. Läheisten lisäksi sekä kotikunta että kirkko auttavat.

Lapsen kuoleman surussa ei tarvitse selvitä yksin