Sururyhmä läheisensä menettäneille

Seurakunta järjestää läheisensä menettäneille vertaisryhmiä, sururyhmiä. Näissä suljetuissa pienryhmissä on mahdollisuus luottamuksellisesti käsitellä kuolemaa ja menetystä keskustellen, kysellen ja omia tunteita ilmaisten.

Uudet ryhmät alkavat keväisin ja syksyisin ja ovat määräaikaisia. Ryhmiä ohjaavat papit ja diakoniatyöntekijät.

Seuraava ryhmä alkaa kokoontua syyskuussa 2022.

SYKSYN 2022 SURURYHMÄ

Ryhmässä keskustellaan läheisen kuolemaan ja suruun liittyvistä asioista ja tunteista.

Ryhmä kokoontuu torstaisin 22.9., 29.9., 6.10., 13.10., 3.11., 10.11., 17.11., 1.12., klo 13.30-15.00 seurakuntatalon Kammarissa (Kirkkotie 1).

Pappi Anne Aho ja diakoni Katariina Autero toimivat ryhmän ohjaajina.

Tiedustelut ja ilmoittautuminen 30-31.8. klo 14-16 Katariina Autero p.0504319701. Vahvistamme syyskuun alkupuolella sururyhmään pääsyn.

SURURYHMÄ ITSEMURHAAN KUOLLEIDEN LÄHEISILLE 2022

Itsemurha eroaa muista kuolemista siinä, että kysymykset ja niihin liittyvät tunteet ovat erityisen vahvoja. Läheisistä saattaa tuntua, ettei tapahtuneesta voi puhua avoimesti – asiaan yhdistyy usein häpeää. Kun tunteet lukitaan sisälle, suruprosessi ei pääse kunnolla alkamaan. Apu löytyy usein puhumisen ja asioiden avaamisen kautta.

Vasta kun itsemurhan tehneen läheinen on kohdannut asiaan liittyvät, usein ristiriitaiset tunteet, löytyy itse suruprosessille enemmän tilaa. Vertaistuesta sururyhmässä saa parhaan avun, kun kuolemasta on kulunut vähintään 4 kuukautta. Alun tunteiden käsittelyyn on enemmän apua henkilökohtaisesta tapaamisesta ammattiauttajan kanssa.

Vaikka läheinen ihminen kuolee, hänen kanssaan koettu rakkaus ei katoa mihinkään. Surun kanavoituminen kaipaukseksi ja ikäväksi auttaa elämässä eteenpäin.

Ilmoittautuminen

· Syksyn 2022 itsemurhan tehneiden omaisten sururyhmän ohjaajina ovat pastori Leena Berntsson ja Surunauha ry:stä ohjaaja Juha Perkiä.

· Ryhmä kokoontuu tiistai-iltaisin klo 17.30 – 19.00 alkaen 6.9. Järvenpään seurakuntatalon takkahuoneessa, os. Kirkkotie 1C. Kokoontumiskerrat 6.9., 20.9., 4.10., 11.10., 25.10., 8.11. ja 22.11.

· Vain 1 läheinen samaa menehtynyttä ihmistä kohden. Ryhmän koko on n. 4 – 7 henkilöä.

· Ryhmään ovat tervetulleita itsemurhan tehneiden omaiset Keski-Uudenmaan alueelta: Järvenpäästä, Tuusulasta ja Keravalta.

· Ilmoittautuminen Krista Valtoselle puhelimitse to 25.8. tai ti 30.8. klo 12-15 p.050 406 8033 tai sähköpostitse krista.valtonen@evl.fi

diakonia
hoiva- ja palvelukodit
sururyhmät

Olen diakonian pappi, ja työssäni ilahdun lyhyemmistä ja pidemmistä merkityksellisistä kohtaamisista. Minua ei lakkaa kiehtomasta ihmisten elämäntarinat, ja niitä saan papin tehtävässä paljon kuulla. Jokaisen ihmisen tarina on arvokas ja ainutlaatuinen.

Olen tullut Järvenpään seurakunnan palvelukseen alun perin vuonna 2010, mutta välissä ehdin asua ja työskennellä muutamia vuosia Ruotsissa. Toimitan siksi mielelläni kasteita, häitä ja hautajaisia myös tvåspråkigt.

Vapaa-aikaa vietän perheen, ulkoilun ja liikunnan parissa. ”Niin kauan kuin maailmassa on lapsia, kukkia ja lintuja, niin kauan on toivoa” (Franciscus Assisilainen)