Uutiset

Uutislistaukseen

Bachin koskettava suurteos huipputekijöillä

Hynninen Jorma kuva Tuuli Heikkilä.jpg

Jorma Hynninen, kuva Heikki Tuuli

Järvenpään seurakunnan oratoriokuoro Canzonetta Novan kevät huipentuu maaliskuussa, kun kuoro pääsee esittämään upean ammattilaiskokoonpanon kanssa Matteus-passion kahdesti, sekä Sipoon että Järvenpään kirkossa. Monia kirkkomusiikkiteoksia esittänyt kuoro on laulanut Matteus-passion kerran aikaisemmin vuonna 2013, joten tulevat konsertit ovat odotettu kohokohta pian 40-vuotiaan kuoron historiassa.

J. S. Bachin Matteus-passio liki 300 vuoden takaa on suurteos ja klassikko, joka kuuluu yhä useamman kuulijan pääsiäisajan perinteisiin. Kolmetuntisessa teoksessa käsitellään Jeesuksen kärsimyksen hetkiä mietiskelevämpään ja inhimillisempään sävyyn kuin säveltäjän toisessa, suppeammassa ja dramaattisemmassa Johannes-passiossa. Matteus-passiossa kertojana toimii evankelista (tenori), Jeesuksena laulaa basso, kuoro edustaa ihmisjoukkoja ja reaktioita, resitatiivit vievät juonta eteenpäin ja aariaosat taas heijastavat tilanteiden herättämiä tunnetiloja. Passion musiikillinen sisältö tuo esille syviä, vaikeita ja torjuttujakin tunteita, ja on siksi nykyisessä maailmantilanteessa edelleen ajankohtainen, kuulijalleen lohduttava kokemus.

Jonas Rannilan johtamana Matteus-passiosta esitetään tällä kertaa Dominique Sourissen laatima sovitus yhdelle orkesterille. Orkesterina on huippuammattilaisista koostuva Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO). Tämä Bachin suurteos on osittain kirjoitettu kahdelle kuorolle ja Canzonetta Nova laulaa ne omin voimin, noin 70 laulajan vahvuudella. Teoksen komeassa avausosassa koraalimelodian laulaa Järvenpään seurakunnan lapsi- ja nuorisokuoro. Konserteissa on vakuuttava ja taidokas solistikaarti, jonka kruunaa Jeesuksen roolin laulava kansallisbaritonimme Jorma Hynninen.

Canzonetta Nova, kuva: Ville Hautakangas

J. S. Bach: Matteus-passio 
Järvenpään kirkko su 19.3. klo 18.
Jorma Hynninen, Jeesus
Tom Nyman, evankelista
Elina Rantamäki, sopraano
Jeni Packalen, altto
Simo Mäkinen, tenori
Jussi Merikanto, basso.
Canzonetta Nova
Järvenpään seurakunnan lapsi- ja nuorisokuoro
Suomalainen barokkiorkesteri
Jonas Rannila, kapellimestari.
Liput 35 euroa ovelta, ennakkoon lippu.fi (+ toimitusmaksu)

10.3.2023 11.09